Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 θα συζητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το ΟΜΤ της ΕΚΤ

Αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 θα συζητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το ΟΜΤ της ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο είχε παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. το οποίο επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ το 2012, είναι συμβατό με τη νομοθεσία της Ε.Ε. 
Αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 θα συζητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η συνταγματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο είχε παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. το οποίο επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ το 2012, είναι συμβατό με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αυριανή ακρόαση θα λάβει χώρα σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση, το αδύναμο ευρώ και το βρετανική δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι το ΟΜΤ δεν εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ, ενδεχόμενη απόρριψή του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, μπορεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της ΕΚΤ μελλοντικά, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Όπως σημειώνεται, τα εθνικά δικαστήρια δεν αποκλίνουν από τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ωστόσο στο παρελθόν το γερμανικό δικαστήριο έχει λάβει αποφάσεις κόντρα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν φυσικά πρόσωπα στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης, προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, χαρακτηρίζοντας παράνομο το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi το 2012, στην προσπάθειά του να σώσει το ευρώ από την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης