Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βουλή της Ιταλίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το πακέτο λιτότητας

tags :
Η βουλή της Ιταλίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το πακέτο λιτότητας
Σήμερα αναμένεται να εγκρίνει η βουλή της Ιταλίας το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ύψους 54 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών και καταρτίστηκε με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού ως το 2013 μετά τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα μόλις εγκριθεί το πακέτο μέτρων λιτότητας, όπως η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η προώθηση περαιτέρω «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση «εμποδίων» για την ανταγωνιστικότητα, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα αγορών και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου.
Στα μέτρα που προβλέπει το πακέτο λιτότητας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά μία μονάδα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες και η επιβολή ειδικού τέλους στις εταιρίες ενέργειας. Η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας αναμένεται ότι θα είναι ασθενική, γεγονός που αναλυτές υποστηρίζουν πως αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η Ιταλία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα.
Σημειώνεται, ότι χθες η Ιταλία δανείστηκε με επιτόκιο-ρεκόρ διαθέτοντας 5ετή ομόλογα αξίας 6,49 δισ. ευρώ, ενώ τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων ανήλθαν στο 5,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης