Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Μη επαρκές το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου για την αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού»

Ιράν: Μη επαρκές το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου για την αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού»
Μερικές χώρες και ειδικότερα η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους, σημειώνουν πηγές στο Ιράν
Μη επαρκή εκτιμά το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου για την αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», καθώς παράγονται μεγάλες ποσότητες αργού, υποστήριξαν ιρανικές στο Ιράν στο πρακτορείο Reuters.
Ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Zanganeh, και οι ομόλογοί του από Κατάρ, Ιράκ και Βενεζουέλα είχαν συνομιλίες, χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη, με σκοπό να πειστεί το Ιράν να συμμετέχει σε μια παγκόσμια συμφωνία παγώματος της παραγωγής πετρελαίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, των δύο μεγαλύτερων πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών παγκοσμίως.
Ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι το Ιράν, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει την πρωτοβουλία ως ένα πρώτο βήμα εξισορρόπησης της αγοράς και για να βοηθηθεί η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλότερα επίπεδα άνω της 10ετίας που βρίσκεται.
Ωστόσο, το Ιράν επέμεινε στις συνομιλίες ότι πρέπει να ανακτήσει το μερίδιό του στις αγορές, το οποίο έχασε κατά τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων εναντίον του λόγω του προγράμματός του για τα πυρηνικά, αν και πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως του τι θα κάνει το Ιράν, ο κόσμος ήδη είναι γεμάτος από ανεπιθύμητο πετρέλαιο.
«Το πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου είναι η υπερπροσφορά αργού. Πρέπει να γίνει κάτι για να μειωθεί αυτό το πλεόνασμα. Το πάγωμα της παραγωγής από εκείνους που παράγουν στο μέγιστο δεν θα βοηθήσει την αγορά», ανέφερε μια ιρανική πηγή στο Reuters, ενώ μια δεύτερη σημείωσε ότι η ιδέα της παγκόσμιας συμφωνίας πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω, όταν χώρες που έχουν αυξήσει την παραγωγή τους –κυρίως η Σαουδική Αραβία– σταματήσουν την παραγωγή και το Ιράν φθάσει τα προ κυρώσεων επίπεδα παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης