Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Έχουν αυξηθεί οι οικονομικοί κίνδυνοι από τον Δεκέμβριο – Έτοιμη για δράση αν χρειαστεί

tags :
Πρακτικά ΕΚΤ: Έχουν αυξηθεί οι οικονομικοί κίνδυνοι από τον Δεκέμβριο – Έτοιμη για δράση αν χρειαστεί
Επιπλέον μέτρα τόνωσης, σημειώνουν οι Financial Times, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ή μια επέκταση του προγράμματος QE
Ευρεία στήριξη θα έχει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, όσον αφορά την ανάληψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη τον επόμενο μήνα, αν κριθεί αναγκαίο ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μεγαλύτερη δόση φαρμάκου προκειμένου να θεραπευτεί η πάσχουσα οικονομία της, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 20-21 Ιανουαρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, φαίνεται ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε ομόφωνα ότι η ήδη επιθετική πολιτική στάση «πρέπει να επαναξιολογηθεί και πιθανόν να αναθεωρηθεί» τον Μάρτιο, σε μια συνεδρίαση κλειδί, όταν οι μακροοικονομικές προβλέψεις από την ΕΚΤ, που δημοσιεύονται δύο φορές τον χρόνο, θα είναι διαθέσιμες, επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι οικονομικοί κίνδυνοι έναντι του Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνεται, «θα ήταν προτιμότερο να ενεργήσουμε προληπτικά, λαμβάνοντας υπόψη τους αναδυόμενους κινδύνους, από το να περιμένουν να υλοποιηθούν πλήρως αυτοί οι κίνδυνοι».
Το εκτελεστικό συμβούλιο θεώρησε ότι θα ήταν «πρώιμο» να καταλήξει στο ποια δράση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιανουάριο, δεδομένης της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές και της αβεβαιότητας, αν και επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο».
Σημειώνεται ότι ήδη η ΕΚΤ προχωρά σε αγορές assets αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που έθεσε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015.
Η κεντρική τράπεζα αρχικώς οδήγησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2014.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΚΤ επιτάχυνε τις προσπάθειές της, παρατείνοντας το πρόγραμμα μέχρι το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, ενώ προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε βαθύτερο αρνητικό έδαφος και κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3%.
Επιπλέον μέτρα τόνωσης, σημειώνουν οι Financial Times, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ή μια επέκταση του προγράμματος QE.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει περαιτέρω δράση τον επόμενο μήνα για να δώσει ώθηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, όταν ανέφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η κεντρική τράπεζα «δεν θα διστάσει να δράσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης