Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής - Στις 23 Ιουλίου το δημοψήφισμα για το Brexit

Επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής - Στις 23 Ιουλίου το δημοψήφισμα για το Brexit
Άκρως θετική η συμφωνία λένε όλα τα μέρη - Cameron: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε., θα προτείνω «ναι» στο δημοψήφισμα
(upd10) Στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron.
Ο Cameron συνάντησε νωρίτερα, βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο Cameron εκτιμά ότι με τη συμφωνία αυτή, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επικυρώσουν την παραμονή της χώρας στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου, σε δημοψήφισμα που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Ιούνιο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζει ότι η συμφωνία που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, προσδίδει ειδικό καθεστώς στη Βρετανία, ενώ ο ίδιος, θα διεξάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εισήλθε το 1973.
“Θα υποστηρίξω την προεκλογική εκστρατεία με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” δήλωσε ο Cameron μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.
“Είμαστε δυνατότεροι, ασφαλέστεροι και εξασφαλισμένοι, συμμετέχοντας σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” τόνισε ο Cameron.
Χτες, Παρασκευή φαίνεται να επιτεύχθηκε ένας «καλός συμβιβασμός» μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας έχει δεχθεί βασικά αιτήματα των Βρετανών.
Μάλιστα η Βρετανία είχε ζητήσει 13 χρόνια παράταση όσον αφορά την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας αλλά φαίνεται ότι συμφωνούν στα 7 χρόνια.
Συμφωνήθηκε επίσης η τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα ισχύσει από το 2020, ενώ δόθηκαν και εγγυήσεις για αλλαγές στην συνθήκη.
Η συμφωνία έτσι όπως παρουσιάστηκε περιλαμβάνει
1)Τη δυνατότητα στην Βρετανία να διατηρήσει την πολιτική της για την κοινωνική πρόνοια για 7 χρόνια.
2)Να ισχύσει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 2020.
3)Υπάρχει ρήτρα που επιτρέπει στην Βρετανία να παγώσει διατάξεις της ΕΕ
4)Συμφωνήθηκε να υπάρξουν αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ

Το χάσμα που υπήρχε μεταξύ της Βρετανίας και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αγεφύρωτο.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές διαφωνίες είχαν εστιαστεί στις μεταρρυθμίσες και εξαιρέσεις που ζητούσε η Βρετανία, αλλά και στις διαφωνίες της Γαλλίας και του Βελγίου.
Με βάση όλες ενδείξεις πολύ άμεσα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για καταρχήν συμφωνία.
Εν τω μεταξύ υπήρξαν πυρετώδεις διεργασίες, ενώ ρόλο διαδραμάτισε και η απειλή για veto που έβαλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μέρος του κειμένου της συμφωνίας Βρετανίας και ΕΕ


Cameron: H συμφωνία είναι αρκετή ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. - Θα προτείνω «ναι» στο δημοψήφισμα
Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι αρκετή ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ, το οποίο είναι το καλύτερο και για τις δύο πλευρές, ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. για μία νέα σχέση μεταξύ των δύο μερών.
Συνεχίζοντας ο Cameron δήλωσε ότι «η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα εκτός της υπερεθνικής δομής (superstate) που δημιουργεί η Ε.Ε.», ενώ οι κανόνες που ορίζονται στην συμφωνία αποτελούν μία δεσμευτική συμφωνία.
Βεβαίως, ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας το «ναι» για την παραμονή της χώρας εντός της Ε.Ε.
Όπως επεσήμανε, «διασφαλίστηκε η προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να υποσκάπτει την ενιαία αγορά», ενώ οι δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των κεφαλαίων θα περιλάβουν νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.
Σημείωσε δε ότι «αποκτούμε νέες εξουσίες κατά εγκληματιών από άλλες χώρες.
Μπορούμε να τους απαγορεύουμε να έρχονται και να τους απελαύνουμε».
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι επαρκής για να προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να εξαναγκαστεί ποτέ, με βάση τη συμφωνία, σε πολιτική ένωση με την υπόλοιπη Ε.Ε.», υπογράμμισε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης τα εξής:
«Κάθε χρόνο η Ε.Ε. υποχρεώνεται να εξετάζει την νομοθεσία της, για να διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των χωρών-μελών.
Οι αλλαγές στη σχέση της Βρετανίας είναι νομικά δεσμευτικές με βάση το διεθνές δίκαιο και θα κατατεθούν στον ΟΗΕ.
Μόνο με ομοφωνία των χωρών-μελών μπορεί να ανατραπεί η συμφωνία που επετεύχθη.
Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα σήμαινε την προσθήκη μεγάλων κινδύνων στην οικονομική ασφάλεια της χώρας, για πολλά χρόνια.
Θα διεξάγω εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. “με την καρδιά και την ψυχή μου”.
Οι πιo στενοί μας φίλοι, από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, μας θέλουν να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ασφάλεια του βρετανικού λαού είναι μεγαλύτερη εντός της Ε.Ε. - Πέρα από το NATO, μαζί μπορούμε να εξαλείφουμε τις απειλές.
Το "χειρόφρενο" στα κοινωνικά επιδόματα μεταναστών από την Ε.Ε. θα μπορούσε να ισχύει μέχρι και το 2028.
Η αντικειμενική σύγκριση των υποσχέσεων που δώσαμε για τη συμφωνία, με το περιεχόμενό της, θα βρει ότι καταφέραμε τα περισσότερα.
Ακόμα και αν μετανάστης από την Ε.Ε. μεταβεί στη Βρετανία στο τέλος του 7ετούς moratorium επιδομάτων,θα υπόκειται στην 4ετή αναστολή.
Τα ερωτήματα στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. θα σχετίζονται με το πώς θα ζούμε καλύτερα και ασφαλέστερα: Μέσα ή έξω από την Ε.Ε.;
Η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη σε μια αναμορφωμένη Ευρώπη.
Όσοι από τους Βρετανούς ψηφοφόρους επιθυμούν το Brexit, θα πρέπει να έχουν την αυτοπεποίθηση να το ψηφίσουν.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αυτό εγκρίνει τα νομοθετήματα που παρουσιάζονται σε αυτό».

Tusk: Φτάσαμε σε μία ομόφωνη συμφωνία για να κρατήσουμε τη Βρετανία εντός της Ε.Ε.
Πετύχαμε μία ομόφωνη συμφωνία για να κρατήσουμε τη Βρετανία στην Ε.Ε., δήλωσε μετά τη λήξη του δείπνου εργασίας την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Ο ίδιος έγραψε στο twitter του:
«Συμφωνία. Ομόφωνη υποστήριξη για ένα νέο διακανονισμό ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε.».
Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν επίσης ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία που αφορά ένα πακέτο μέτρων για τη μεταρρύθμιση της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σύνοδος Κορυφής χρειάστηκε να πάρει «παράταση» προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλήξουν σε μία συμφωνία, εξαιτίας των διαφωνιών για την πολιτική της Βρετανίας σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα προς εργαζόμενους εντός της χώρας που προέρχονται από άλλες χώρες-μέλη, καθώς το Λονδίνο επιθυμούσε τη δραστική περικοπή τους.
Παράλληλα, η Βρετανία αντιστεκόταν στους κοινούς κανόνες της ευρωζώνης για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου που θα είχε σημαντικές συνέπειες στον κρίσιμο κλάδο που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Όμως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι βρέθηκε λύση και για τα δύο αυτά ζητήματα.

Grybauskaite (πρόεδρος Λιθουανίας): Υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας
Την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας όσν αφορά τη σχέση των δύο μερών γνωστοποίησε με δημοσίευσή της στο twitter η Λιθουανή πρόεδρος Dalia Grybauskaite.
Το tweet της ήρθε να επιβεβαιώσει τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Βρετανία πέτυχε να κερδίσει μία περίοδο 7 ετών για την αναστολή της παροχής των επιδομάτων πρόνοιας προς τους μετανάστες από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που εργάζονται εντός των συνόρων της.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ενώ μάλιστα στο τέλος της χθεσινής ημέρας φαινόταν ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος.
Ακόμη και σήμερα Παρασκευή μέχρι αργά το απόγευμα οι ελπίδες για μία συμφωνία φαίνονταν ότι ήταν λίγες, μέχρι που δεικόπησαν οι συνομιλίες λίγο μετά το μεσημέρι.
Τελικά οι επαφές και οι συζητήσεις που μεσολάβησαν μέχρι το δείπνο εργασίας φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού η συμφωνία ήρθε μόλις μέσα σε 2 ώρες από την έναρξη του δείπνου, στις 21:00 ώρα Ελλάδος.
Στη συμφωνία προβλέπονται ακόμη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων τέκνων από το 2020, ξεκαθάρισμα για την πολιτική περαιτέρω ενοποίησης της Ε.Ε., καθώς και εγγυήσεις για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Περισσότερες λεπτομέρεις αναμένονται με το πλήρες κείμενο της συμφωνίας.

BBC: Ισχυρό πλήγμα για τον D. Cameron – Ο υπ. Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει Brexit
Ως ισχυρό πλήγμα για τον David Cameron παρουσιάζει την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι να στηρίξει το Brexit, το BBC.
Το BBC επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Cameron και επισημαίνει ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρό, καθώς ο Michael Gove είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος.
Η απόφαση του Gove να στηρίξει το Brexit, δημοσιεύεται την ώρα που ο D. Cameron συμμετέχει σε μία από τις κρισιμότερες Συνόδου Κορυφής για τη Βρετανία, επιχειρώντας να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε..

Muscat (πρωθ. Μάλτας): Υπάρχει κείμενο συμφωνίας και πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό
Στην ύπαρξη ενός κειμένου συμφωνία, το οποίο καθαρογράφεται και θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, από τις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Muscat, μιλώντας σε δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Sky News, δήλωσε ότι υπάρχει κείμενο συμφωνίας το οποίο καθαρογράφεται και μάλιστα πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό.
Ο μαλτέζος πρωθυπουργός δήλωνε λίγο νωρίτερα ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν έτοιμες προτάσεις που ανταποκρίνονται στα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τη βάση για μία συμφωνία».

Sobotka (πρωθ. Τσεχίας): Επιτέλους, ετοιμάζεται το προσχέδιο για τη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας
Ότι το προσχέδιο της συμφωνίας για μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ετοιμάζεται έγραψε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ειδικότερα, ο τσέχος αξιωματούχος σημείωσε πως «μια τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, επιβεβαίωσε ότι το προσχέδιο για τη συμφωνία με τη Βρετανία επιτέλους προετοιμάζεται».
Σημειώνεται ότι η Τσεχία είναι από τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες που απαιτούν περιοριστούν τα οφέλη των ευρωπαίων εργαζομένων στη Βρετανία.

Κομισιόν: Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε σήμερα το βράδυ σε ένα «συμπέρασμα»
Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ένα «συμπέρασμα» σήμερα το βράδυ στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Βρετανίας εξέφρασε εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, στην ιστοσελίδα της και τη ζωντανή κάλυψη των τεκταινόμενων στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, η Guardian γράφει:
«Υπάρχει αισιοδοξία από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ένα “συμπέρασμα” μπορεί να υπάρξει σήμερα το βράδυ στο δείπνο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν που μίλησε με βρετανούς δημοσιογράφους τα τελευταία λεπτά».
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου, λόγω των έντονων διαβουλεύσεων, μετατέθηκε εκ νέου, και, ενώ οι εργασίες της θα ξεκινούσαν στις 16:30, θα ξεκινήσουν τελικά στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Cameron: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - Υπάρχουν ακόμα ορισμένα σημαντικά ζητήματα
Ότι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται και το απόγευμα στις Βρυξέλλες γνωστοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει για σήμερα, δεν θα πραγματοποιηθεί.
«Το υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο θα διεξαχθεί όταν και αν υπάρξει συμφωνία», έγραψε, μάλιστα, στη συνέχεια.
Σημειώνεται ότι σε ενημέρωση, που είχαν οι βρετανοί δημοσιογράφοι από κυβερνητικούς εκπροσώπους, γνωστοποιήθηκε πως η συζήτηση συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν ακόμη μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν.



Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την παραμονή της χώρας στην Ένωση.
O πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, είχε τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. 
Το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου μετατέθηκε λόγω των έντονων διαβουλεύσεων και οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να αρχίσουν στις 16:30. 
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, η επίτευξη της συμφωνίας είναι εξαιρετικά δύσκολη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
O βρετανός πρωθυπουργός είχε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σειρά διμερών συναντήσεων, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές σε τέσσερις τομείς των διαπραγματεύσεων.
O David Cameron εξέπληξε κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ζήτησε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους περιορισμούς των ωφελειών για 13 χρόνια, όπως μεταδίδει το Sky News.
Η νέα αυτή πρότασή του αφορά μια αρχική περίοδο 7 ετών περιορισμών, με δύο ανανεώσιμες περιόδους επιπλέον 3 ετών η κάθε μία.
Όμως, ήρθε αντιμέτωπος και με μια κίνηση από χώρες, ηγούμενες από το Βέλγιο και τη Γαλλία για μια «αυτοκαταστροφική» ρήτρα, όπως σημειώνεται, βάσει της οποίας αποκλείεται η πιθανότητα δεύτερης διαπραγμάτευσης και δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε.
Από την άλλη, σύμμαχοι του βρετανού πρωθυπουργού, όπως ο ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, απηύθυναν έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να «βοηθήσουν τον David» να πάρει μια γρήγορη, ισχυρή συμφωνία ώστε να την «πουλήσει» στο σκεπτικό κόμμα του και το υπουργικό του συμβούλιο.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μέχρι το Σάββατο, ύστερα από ένα εξάωρο μαραθώνιο δείπνο για το μεταναστευτικό στο περιθώριο των συνομιλιών για την αποφυγή ενός Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, σημείωσε ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ώστε να βρεθεί συμφωνία στις απαιτήσεις της χώρας για να παραμείνει μέλος της ΕΕ.
Προς το παρόν, έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα, τόνισε.
Ο Τusk σχεδίαζε να παρουσιάσει μια πρόταση συμφωνίας στους 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
H καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.
Απαισιόδοξος για την υπογραφή συμφωνίας με τη Βρετανία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έγιναν κάποια μικρά βήματα προς τα εμπρός για την μετανάστευση, και μερικά βήματα προς τα πίσω για τη συμφωνία περί της Βρετανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός.
"Πάντα έχω πίστη, αλλά είμαι λίγο λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι όταν ήρθα" στη Σύνοδο Κορυφής, είπε, όταν ρωτήθηκε αν έβλεπε πιθανή μια συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι το τέλος των εργασιών της Συνόδου σήμερα.

Cameron: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ε.Ε. - Σημειώθηκε πρόοδος - Υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Βρετανίας
Δεν υπάρχει συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Εργαζόμασταν για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 5 το πρωί. Σημειώθηκε κάποια πρόοδος αλλά δεν υπάρχει συμφωνία, τόνισε ο Cameron.
Όπως σημείωσε, θα υπάρξει συμφωνία μόνο εάν επιτευχθούν οι στόχοι της Βρετανίας.
«Εργάζομαι για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας», υπογράμμισε ο Cameron.
Χρειάζομαι μια αξιόπιστη συμφωνία για να απευθυνθώ στους Βρετανούς ψηφοφόρους τόνισε προς τους ηγέτες της ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προσχεδίου συμφωνίας ΕΕ - Μ. Βρετανίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο Cameron έκανε λόγο για μία συμφωνία η οποία θα διευθετήσει «για μια γενιά» το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως όμως σημειώνει το BBC δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού γύρου συζήτησης για τη συμφωνία έχει εξευρεθεί λύση για τα ζητήματα - αγκάθια στα οποία υπήρχαν διαφωνίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Cameron πιθανώς να προχωρήσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, επί σημείων του προσχεδίου σε μια προσπάθεια αυτές να υπερσκελιστούν γρήγορα.
Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας θα ξεκινήσει περί τις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, με τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande και τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να αναμένεται να έχουν μία ώρα νωρίτερα συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν την προσέγγισή τους στις συνομιλίες.

Πρώτη ενημέρωση: 11:13, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης