Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε διασταυρούμενα πυρά Ελλάδα – Αυστρία - Σλοβενία ενώ οι 28 διαφωνούν για το προσφυγικό

tags :
Bloomberg: Σε διασταυρούμενα πυρά Ελλάδα – Αυστρία - Σλοβενία ενώ οι 28 διαφωνούν για το προσφυγικό
Να κοπούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε όσες χώρες δεν συνεργάζονται για το προσφυγικό ζήτησε ο Matteo Renzi

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν για άλλη μια φορά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την Ελλάδα να βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή, όπως έλεγαν, δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει τα σύνορά της και τις Αυστρία και Σλοβενία επειδή κάνουν περισσότερα από όσα χρειάζεται για το ίδιο θέμα.
Οι αντιφατικές αντιδράσεις των διαφόρων χωρών - μελών στο περίπου 1 εκατομμύριο αφίξεις προσφύγων εντός του 2016 έχουν δημιουργήσει πρωτοφανές πολιτικό βάρος στην Γερμανίδα καγκελάριο.
«Πρέπει ν’ αποφύγουμε μια διαμάχη μεταξύ σχεδίου Α, Β και C: Δεν έχει νόημα γιατί δημιουργεί διχασμό μέσα στην ΕΕ» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Επί του θέματος δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις σε αυτήν την σύνοδο λόγω και της απουσίας της Τουρκίας μετά την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την Τετάρτη. Η συνάντηση Τουρκίας – ΕΕ κανονίστηκε για τον Μάρτιο.
H Merkel πίεσε ώστε να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, επίσης τον Μάρτιο, για την προσφυγική κρίση, επιδιώκοντας να υπάρξει κάποιου είδους λύση πριν την διεξαγωγή εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υποστεί ήττα το κόμμα της απέναντι στο αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για την Γερμανία».
Ενώ η Καγκελάριος βρίσκεται στη Σύνοδο, στο Βερολίνο, η Βουλή άρχισε τη συζήτηση, μετά από τρεις μήνες κωλυσιεργιών, για περιορισμούς στη παροχή ασύλου και στο δικαίωμα επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων.
Το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Η Merkel, αν και εξέφρασε «πλήρη κατανόηση» στους λόγους απουσίας του Τούρκου πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, επέμεινε ότι μια κοινή προσέγγιση με την Τουρκία, με την υποστήριξε και των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Άγκυρα, είναι η καλύτερη ελπίδα για να σταματήσουν τα μονομερή μέτρα από τα διάφορα κράτη.
Επίσης, προσπαθεί να προωθήσει την μετακίνηση προσφύγων από την Τουρκία κατευθείαν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ προκειμένου να δοθεί τέλος στο χάος στο Αιγαίο, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι πνίγηκαν από τις αρχές του 2016.
«Όταν διευθετηθεί το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, η νόμιμη μπορεί να βασιστεί πάνω σε ποσοστά σε εθελοντική βάση ανάλογα με την κάθε χώρα» υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Ολοένα περισσότερες χώρες, όμως, προχωρούν σε μονομερή μέτρα, με τελευταία την Αυστρία η οποία ανακοίνωσε ως επιπλέον μέτρο την ενίσχυση των συνόρων και την υιοθέτηση ανώτατου ορίου αριθμού προσφύγων που θα μπορούσε να δεχτεί.
«Η ιδέα ότι η Αυστρία μπορεί να λύσει μόνη της το θέμα του ασύλου για ολόκληρη την ΕΕ είναι αδιανόητη» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Werner Faymann εκτιμώντας ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται κοντά σε λύση του προβλήματος.
Αρνητική ήταν η αντίδραση της Κομισιόν τόσο προς την Αυστρία όσο και προς την Σλοβενία και άλλες βαλκανικές χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κοινούς ελέγχους στην πΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει η προσφυγική ροή από Ελλάδα.
«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό» διεμήνυσε ο Jean-Claude Juncker λέγοντας ότι θα εξεταστεί κατά πόσο και η απόφαση της Αυστρίας για όριο 80 αφίξεων προσφύγων την ημέρα παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πέραν των ορίων της»
Η συμφωνία της ΕΕ, το 2015, να μετεγκαταστήσει 160.000 πρόσφυγες σε διάφορες χώρες της Ένωσης αποτελεί «νεκρό γράμμα».
Εξ αυτών μόλις 583 έχουν μετεγκατασταθεί σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία, δηλαδή στις χώρες της ομάδας Visegrad.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, του οποίου η χώρα μετά την Ελλάδα είναι ο νούμερο δύο προορισμός των προσφύγων, ζήτησε να κοπούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τις χώρες της ΕΕ που αποκόπτονται από τις υπόλοιπες εφαρμόζοντας μονομερή μέτρα στο προσφυγικό.
Βέβαια, είναι μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2020 και μετά.
Οι χώρες του Visegrad κατηγόρησαν την Αθήνα ότι στέλνει πρόσφυγες προς τα βόρεια.
Η Αθήνα απάντησε ότι έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της, με περίπου 77.000 πρόσφυγες να φθάνουν στο έδαφός της μόνο από τις αρχές του 2016.
Υπό την απειλή εξόδου από την Σένγκεν, ήδη η Αθήνα έχει στήσει πέντε hotspots στο Αιγαίο και έχει δεχτεί περιπολίες από την Frontex και το ΝΑΤΟ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να πάρουν και άλλες χώρες πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής έτσι ώστε να μην μετατραπούν αυτά σε μόνιμους προσφυγικούς καταυλισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης