Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Επιδόματα τέκνων μη Βρετανών και θεσμική εποπτεία του City στα «αγκάθια» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ

tags :
FT: Επιδόματα τέκνων μη Βρετανών και θεσμική εποπτεία του City στα «αγκάθια» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ
Ο Cameron έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν λάβει τις παραχωρήσεις που ζητάει.
«Φωτιά» έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ε.Ε. στην εν εξελίξει ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας κοινά αποδεκτών αλλαγών στους όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση.
Μετά τις μαραθώνιες μεταμεσονύκτιες συνομιλίες των ηγετών που τελικά απέβησαν άκαρπες, οι συζητήσεις συνεχίζονται, με τον Γάλλο πρόεδρο, François Hollande, να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, David Cameron είναι οι συνομιλίες να καταλήξουν σε μια σαφή, δεσμευτική πρόταση της Ε.Ε. για το νέο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας του σε αυτήν, το οποίο να είναι ελκυστικό για τους Βρετανούς ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδος Financial Times (FT), η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μέχρι στιγμής οφείλεται μεταξύ άλλων στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την εγγυημένη τήρηση των χρηματο-οικονομικών κανόνων εποπτείας της Ε.Ε. από το City του Λονδίνου, «δίχως βέτο ή εμπόδια».
Για τον Hollande, η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να καταπολεμά την κερδοσκοπία και τις χρηματο-οικονομικές κρίσεις χρησιμοποιώντας τους ίδιους θεσμούς σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε.
Παρά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk ότι οι εργασίες της συνόδου θα παραταθούν μέχρι την Κυριακή αν χρειαστεί, ο Cameron έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν λάβει τις παραχωρήσεις που ζητάει.
Ο Tusk έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές κατ' ιδίαν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Hollande και τον Cameron, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να επιτευχθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός.
Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία παραμένει η επιμονή της στην παράταση μέχρι και στα 13 χρόνια της αναστολής παροχής κοινωνικών επιδομάτων σε μη Βρετανούς που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η περικοπή των επιδομάτων για τα τέκνα τους που παραμένουν στη χώρα προέλευσής τους.
Σύμφωνα με τους FT, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει έρθει σε συνεννόηση με μεγάλους, προβεβλημένους Βρετανούς επιχειρηματίες που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. για να δηλώσουν την ερχόμενη εβδομάδα δημοσίως τη στήριξή τους υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της.
Πληροφορίες της Daily Telegraph αναφέρουν ότι τουλάχιστον 80 από τις 100 πανίσχυρες εταιρείες του δείκτη FTSE 100 του βρετανικού χρηματιστηρίου επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται μάλλον αισιόδοξος, με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν να μην πάρουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς στο επερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης