Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Αύξηση εποπτικών κεφαλαίων κατά 0,5% ζητάει ο SSM από τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης

tags :
WSJ: Αύξηση εποπτικών κεφαλαίων κατά 0,5% ζητάει ο SSM από τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης
Πέντε τράπεζες στην ευρωζώνη εμφανίζουν χαμηλότερο του απαιτούμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, περιλαμβανομένης μίας με μεγάλο έλλειμμα κεφαλαίων
Την αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών της Ευρώπης κατά 0,5%, διέταξε ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) - ένας εκ των δύο πυλώνων της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, μαζί με τον SRM - σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδος Wall Street Journal.
Συγκεκριμένα, ο SSM ζήτησε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης - στην οποία ασκεί εποπτεία επί του 85% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού - να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 0,5% κατά μέσο όρο, μέτα την ολοκλήρωση της 12μηνης εξέτασης των χρηματο-οικονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν.
Σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, ο SSM προειδοποίησε ότι οι συνολικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι σχεδόν 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που εποπτεύει δεν έχουν υποχωρήσει από το 2014, ενώ ανέφερε ότι πολλές τράπεζες στην Ευρώπη ακόμα πασχίζουν να συνέλθουν από τη χρηματο-οικονομική κρίση του 2012.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης προέρχεται από ενδεχόμενη αδυναμία τους να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στο νέο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Είναι η πρώτη φορά που ο SSM αξιολόγησε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης με βάση ένα κοινό πρότυπο, καθώς μέχρι τώρα η εποπτική αυτή άσκηση πραγματοποιούταν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, κάθε μία από τις οποίες ακολουθούσε διαφορετική μεθοδολογία και προσέγγιση των κινδύνων.
Σύμφωνα με την έκθεση του SSM, οι συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης χρειάζεται να αυξήσουν εντός του 2016 το δείκτη εποπτικών τους κεφαλαίων πρώτης βαθμίδας (Tier-1) σε 9,9% κατά μέσο όρο, από 9,6% το 2015, ενώ τους ζητείται να δημιουργήσουν ένα επιπλέον απόθεμα κεφαλαίου 0,2% ως «ασπίδα» ασφαλείας.
Ο SSM ανέφερε ότι πέντε τράπεζες στην ευρωζώνη δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες κεφαλαιακές απαιτήσεις, περιλαμβανομένης μίας με μεγάλο έλλειμμα κεφαλαίων. Καμία εξ αυτών δεν κατονομάστηκε.
Η αξιολόγηση που διεξήγαγε ο SSM βασίστηκε στα ακόλουθα τέσσερα στοιχεία: επιχειρηματικό μοντέλο, διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων, κίνδυνοι κεφαλαίου και κίνδυνοι ρευστότητας, αλλά και χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τη WSJ, ο SSM - που έχει έδρα στο κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη - έχει προσλάβει περισσότερα από χίλια άτομα ειδικευμένο προσωπικό από τη σύστασή του στο τέλος 2014, έχοντας πλέον καταστεί ο μεγαλύτερος εποπτικός φορέας του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης