Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al-Naimi (υπ. πετρελαίου Σαουδ. Αραβίας): Δεν θα προχωρήσουμε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Al-Naimi (υπ. πετρελαίου Σαουδ. Αραβίας): Δεν θα προχωρήσουμε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αλλά οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πιστεύουν ότι η εποχή του πετρελαίου φτάνει στο τέλος της
Σε αποκλεισμό κάθε πιθανότητας για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου προχώρησε σήμερα με δηλώσεις του από ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Χιούστον των ΗΠΑ ο υπ. Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi.
Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας του πετρελαίου στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του κόσμου δεν δίστασε να σημειώσει ότι η απάντηση για τις μελλοντικές ανάγκες του πλανήτη είναι η ηλιακή ενέργεια.
Ο Al-Naimi μίλησε επίσης για το αναπόφευκτο ξεκαθάρισμα που θα συμβεί μεταξύ των παραγωγών με υψηλά κόστη.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η αγορά βιώνει μία πρωτοφανή βουτιά, αλλά θα βρει και πάλι την ισορροπία της και η ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται πρόοδος της τεχνολογίας για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Ειδικότερα, ο Al-Naimi υπογράμμισε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αλλά οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πιστεύουν ότι η εποχή του πετρελαίου φτάνει στο τέλος της.
Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα θέλουν να βγάλουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν σε οποιαδήποτε τιμή και αν πωλούν.
Ο δείκτης του αμερικανικού αργού WTI κινείται σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου κατά 3,2% χαμηλότερα.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ πιστεύει πως το πάγωμα της παραγωγής είναι αρκετό μέχρι να ανεβεί και πάλι η ζήτηση και να εξαλειφθεί η υπερπροσφορά που αυτή τη στιγμή πλήττει την αγορά, αλλά με το Ιράν και το Ιράκ να αυξάνουν τη δική τους παραγωγή αυτή δεν φαίνεται να αποτελεί και την πιο ρεαλιστική στρατηγική εκ μέρους του καρτέλ, ώστε να μπει ένα στοπ στην υποχώρηση των τιμών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Εν τω μεταξύ, το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποδεικνύεται ότι είναι φθηνότερο να παραχθεί, από ότι αρχικά υπολόγιζε ο ΟΠΕΚ, με τα κόστη να μειώνονται περαιτέρω όσο προοδεύει η σχετική τεχνολογία, αποτελώντας ακόμη ένα εμπόδιο στο σχεδιασμό του καρτέλ για στήριξη των τιμών.
Ο υπ. Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε την παρέμβασή του στο ενεργειακό συνέδριο IHS CERAWeek στο Χιούστον, τονίζοντας ότι «η λύση είναι να επιστρέψουμε και πάλι στο οριακό κόστος παραγωγής και να αφήσουμε αυτό να καθορίσει την πορεία της ζήτησης», εννοώντας ουσιαστικά ότι η αγορά θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να αποφασίσει για τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης