Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανός υπ. Πετρελαίου: «Αστείο» η συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου

Ιρανός υπ. Πετρελαίου: «Αστείο» η συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου
Υπάρχει περιθώριο συζήτησης αλλά το Ιράν δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του στην αγορά 
«Ορισμένοι γειτονικές χώρες αύξησαν την παραγωγή τους τα προηγούμενα χρόνια στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και τις εξαγωγές τους, και μετά μας καλούν όλους να "παγώσουν" την παραγωγή, δηλαδή αυτοί θα την "παγώσουν" στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και εμείς, ας πούμε, στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Αυτά είναι αστεία» δήλωσε μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh.
Οι Ρωσία, Σ. Αραβία, Βενεζουέλα και Κατάρ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια «πρώτη συμφωνία» για να «παγώσουν» την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Η είδηση δημιούργησε ελπίδες ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί κάπως μετά την «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων την περασμένη εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι θα αποφασιστεί μείωση στην παραγωγή πετρελαίου.
Το Ιράν, που έχει τα, δεύτερα στον κόσμο, πετρελαϊκά αποθέματα έχει προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής από την ημέρα που υπέγραψε συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που οδήγησε σε άρση των κυρώσεων σε βάρος του οι οποίες είχαν περιορίσει δραματικά τις πετρελαϊκές του εξαγωγές.
Ο Ιρανός υπουργός σχολίασε ότι υπάρχει «χώρος για συζήτηση» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν «θα παραιτηθεί» από το μερίδιό του στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης