Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (FED): Δεν θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ το sell off στις αγορές

Fischer (FED): Δεν θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ το sell off στις αγορές
Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε αλώβητη, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας
Πιθανόν να μην προκαλέσει ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ το πρόσφατο sell off στις αγορές, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, Stanley Fischer, σημειώνοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε αλώβητη.
Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο στο Χιούστον, ανέφερε ότι «έχουμε δει παρόμοιες περιόδους μεταβλητότητας τα τελευταία χρόνια, όπως το δεύτερο μισό του 2011, με μικρό ορατό αποτύπωμα στην οικονομία» και πρόσθεσε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τις συνέπειες της αυξημένης μεταβλητότητας τις πρώτες εβδομάδες του 2016».
Το γ΄ τρίμηνο του 2011 το αμερικανικό χρηματιστήριο γνώρισε μεγάλες απώλειες καθώς το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος κατέληξαν σε αδιέξοδο για το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ.
Ο S&P 500 υποχώρησε 14,33% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο οι αγορές ανέκαμψαν για να ολοκληρώσουν το έτος σχεδόν αμετάβλητες καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που περιελάμβανε και την αύξηση του χρέους.
Ο Fischer δήλωσε παράλληλα ότι δεν ξέρει τι θα αποφασίσει η Fed για τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής (15-16 Μαρτίου).
Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2016, ωστόσο η εκτίμηση αυτή έχει αλλάξει μετά το ξέσπασμα της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Ο Fischer σημείωσε ότι οι αποφάσεις πολιτικής «σε καμία περίπτωση δεν είναι προκαθορισμένες».
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, σημείωσε ότι υπάρχουν σημάδια ενίσχυσης της ανάπτυξης και των μισθών το πρώτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνοντας ότι «οι δείκτες των δαπανών που έχουμε για τον Ιανουάριο δείχνουν ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αυτό το τρίμηνο».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, επισήμανε ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, ξεπέρασε το 2% τον Ιανουάριο, για να συμπληρώσει όμως ότι δεδομένης της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου «ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμένει χαμηλός για κάπως περισσότερο απ' ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί πριν επιστρέψει πάλι στο 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης