Τελευταία Νέα
Διεθνή

Seibert (κυβ. εκπρόσωπος Γερμανίας): Στην Ευρώπη αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε κύκλους ορισμένων κρατών - μελών

tags :
Seibert (κυβ. εκπρόσωπος Γερμανίας): Στην Ευρώπη αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε κύκλους ορισμένων κρατών - μελών
Στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα - Θα εξεταστούν τα βήματα που έχουν γίνει
Στην Ευρώπη όλοι πρέπει να ενεργούν από κοινού και να μην λαμβάνονται αποφάσεις σε κύκλο ορισμένων κρατών - μελών αποκλείοντας άλλα κράτη - μέλη υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert.
Ο Steffen Seibert, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα, υπογράμμισε:
«Μπορώ μόνο να τονίσω για άλλη μια φορά τη γενική μας πεποίθηση: ενδιαφερόμαστε για μία κοινή ευρωπαϊκή, συνολική λύση. Μια λύση η οποία θα μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών για όλα τα κράτη-μέλη αισθητά και μόνιμα.
Και αυτό βεβαίως γίνεται με το να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγισή μας είναι ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών».
Ο Steffen Seibert συνέχισε λέγοντας ότι προφανώς η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν θα λύσει ξαφνικά όλα τα προβλήματα.
Επέμεινε ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί παραμένει κατά προτεραιότητα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο αλλά απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει τι προτίθεται να πράξει το Βερολίνο αν τελικά αποδειχτεί ότι η συμφωνία αυτή δεν λειτουργεί.
«Βρισκόμαστε με την Τουρκία σε μια διαδικασία μιας πολύ εντατικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι καλό και σωστό σε αυτή τη διαδικασία να βρεθούμε μαζί στις 7 Μαρτίου και στον κύκλο των 28 κρατών-μελών.
Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έφερε ευτυχώς μια ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο παραμένει το πρώτο στη σειρά εργαλείο που διαθέτουμε τώρα προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο μόνιμα και αισθητά», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι υψίστης σημασίας είναι η αντιμετώπιση της ανάγκης για καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές εκτιμώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος των συνόρων.
Όσον αφορά στη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και τις περιπολίες στο Αιγαίο, ο Steffen Seibert υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να επιχειρήσει η δύναμη της Συμμαχίας και στις 7 Μαρτίου να αποτιμηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και την Τουρκία η αποτελεσματιότητά της.
«Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια διαδικασία και είναι μια σημαντική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Τούρκους εταίρους και μαζί με την Τουρκία να μειώσουμε τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης πραγματικά, αισθητά και μόνιμα. Μετά από αυτό όμως τα προβλήματα δεν θα έχουν ξαφνικά λυθεί», συμπλήρωσε.
Τέλος εκτίμησε ότι οι μονομερείς αποφάσεις με το κλείσιμο των συνόρων στον έναν ή στον άλλο βαθμό δεν θα βοηθήσουν στο να μην έρχονται οι πρόσφυγες αλλά απλώς θα οδηγήσουν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων να βρουν νέους δρόμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης