Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poposki (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Προσοχή να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση γειτόνων λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών

tags :
Poposki (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Προσοχή να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση γειτόνων λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών
Η ΠΓΔΜ ενίσχυσε με άλλους 700 αστυνομικούς και στρατιώτες τη συνοριοφρουρά της
Σε ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στη συνοριογραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ προχώρησαν τα Σκόπια αποστέλοντας επιπλέον 700 αστυνομικούς και στρατιώτες, καθώς αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο και πλέον αγγίζουν τις 8.500.
Μετά τα επεισόδια της Δευτέρας μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν και την Τρίτη κοντά στα συρματοπλέγματα όπου φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί η διέλευσή τους.
Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται άλλωστε και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι Αρχές της γειτονικής χώρας κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, εξαιτίας των επεισοδίων της Δευτέρας.
Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Nikola Poposki, μιλώντας tο βράδυ της Δευτέρας (29/2) σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.
Προσέθεσε ότι το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.
Ο ίδιος, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, προειδοποίησε ότι «μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εάν αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια της οδού των Βαλκανίων, δεδομένης της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και της επιβολής ορίων στον αριθμό διελεύσεων μεταναστών.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων.
Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ» δήλωσε ο Poposki, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανικής Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο υπουργός των Σκοπίων, τονίζοντας:
«Πρέπει να στοχεύσουμε στην αποφυγή μίας τέτοιας κατάστασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης