Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Απαιτείται συλλογική δράση για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας - Αυξημένοι οι κίνδυνοι

ΔΝΤ: Απαιτείται συλλογική δράση για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας - Αυξημένοι οι κίνδυνοι
Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν πηγές ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία
Συλλογική δράση απαιτείται για τη στήριξη της παγκόσμιας δράσης, αλλά και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), David Lipton.
«Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο βρισκόμαστε σαφώς σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας έχει αυξηθεί», τόνισε ο ίδιος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως από τον Ιανουάριο του 2016, όταν και το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, σε +3,4%, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον Lipton, η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν πηγές ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, «οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί περαιτέρω, με την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων να αποτελούν νέες πηγές ανησυχίας για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας», είπε.
Ο υποδιευθυντής του Ταμείου σημείωσε πως ένας συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και δομικών μεταρρυθμίσεων χρειάζεται, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να θωρακιστεί από τους κινδύνους, οι οποίοι καλύπτουν ένα εύρος από την έλλειψη υποδομών στις ΗΠΑ έως τον αποπληθωρισμό στην Ιαπωνία.
Ενδεικτικά οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Lipton:

Οικονομικοί κίνδυνοι

Ευρώπη:
• υψηλή μόχλευση στους ισολογισμούς του κρατικού και ιδιωτικού τομέα
• τράπεζες με αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
ΗΠΑ:
• γήρανση πληθυσμού που πιέζει τις κυβερνητικές δαπάνες
• ανεκπλήρωτες ανάγκες υποδομής
Ιαπωνία:
• αποπληθωρισμός
Αναδυόμενες οικονομίες:
• μεγάλη πτώση των κεφαλαιακών δαπανών
• αύξηση του ιδιωτικού χρέους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης