Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Κύπρος βγαίνει από μνημόνιο και πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ λόγω βαθμολογίας

tags :
H Κύπρος βγαίνει από μνημόνιο και πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ λόγω βαθμολογίας
Η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά η πιστοληπτική της αξιολόγηση βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που απαιτεί η ΕΚΤ για αγορά των ομολόγων της
Εκτός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να τεθεί η Κύπρος, καθώς η πιστοληπτική της αξιολόγηση βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος Μαρτίου του 2016 αναφέρει το Reuters.
Αυτό υποστήριξε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Τρίτη 8 Μαρτίου, μία μόλις ημέρα αφότου το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα και ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί μετά από 3 χρόνια οικονομικής στήριξης.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει ειδική εξαίρεση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, αγοράζοντας ομόλογα της χώρας στο πλαίσιο του QE παρά το γεγονός ότι αξιολογούνται χαμηλότερα από το κατώτατο όριο για τους επιλέξιμους τίτλους.
Ωστόσο, η εξαίρεση ίσχυε υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα είναι σε πρόγραμμα.
Οπότε η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αγορές κρατικών κυπριακών ομολόγων.
«Η άρση της εξαίρεσης (waiver) και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου τομέα είναι η συνέπεια των κανονισμών για τα ενέχυρα (collateral) και της ολοκλήρωσης του μνημονίου» ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένη πηγή πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις από τον αποκλεισμό από το QE θα είναι μικρές για τις τράπεζες της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης