Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Διχασμένος ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία με την πολιτική Merkel στο προσφυγικό

Handelsblatt: Διχασμένος ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία με την πολιτική Merkel στο προσφυγικό
Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις στηρίζουν τις επιλογές της καγκελαρίου, δυσφορία από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Δυσαρεστημένοι από την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό εμφανίζονται αρκετοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν το κόμμα της, το CDU, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μετά από σχετική έρευνα που φιλοξενεί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των διευθυντών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι» με την πολιτική της στο προσφυγικό ενώ ένα άλλο 28% δηλώνει σαφώς «μη ικανοποιημένο» και μόνο ένα 25% δηλώνει «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο».
Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Forsa και ρωτήθηκαν 651 κορυφαία στελέχη από μικρές, μεσαίες και μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου.
Η πολή καλή εκλογική εμφάνιση του ακτοδεξιού, αντι-μεταναστευτικού κόμματος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» - AfD, το οποίο στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 14 Μαρτίου 2016 σε τρία μεγάλα κρατίδια της Γερμανία, κατάφερε για πρώτη φορά, να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό, να πλασαριστεί στην δεύτερη ή τρίτη θέση και να διασφαλίσει εκπροσώπηση στα τοπικά κοινοβούλια, εκτιμάται ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας πρώτης αντίδρασης της γερμανικής κοινής γνώμης στην είσοδο περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες στη χώρα κατά τη διάρκεια του 2015.
Τα ποσοστά αυτά προκάλεσαν αναταράξεις όχι μόνο στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά και στον επιχιερηματικό κόσμο.
Με βάση την έρευνα της Handelsblatt, πολλοί επιχειρηματίες επιρρίπτουν ευθύνες για την άνοδο του AfD στην Angela Merkel και στην πολιτική της στο προσφυγικό, και υποστηρίζουν ότι η ανάδειξη σε κεντρικό πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής του συγκεκριμένου κόμματος θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή φήμη της χώρας και κατ' επέκταση τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών της.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Friedrich von Metzler, επικεφαλής της ομώνυμης τράπεζας ο οποίος τόνισε ότι είναι θλιβερό τέτοιου είδους ακραίες ιδέες να προκύπτουν από το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς πρόκειται για μειονότητες που διατείνονται ότι είναι πλειοψηφίες και αυτό βλάπτει την εικόνα της Γερμανίας. μ
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μηχανικής Herrenknecht και μέλος του CDU Μartin Herrenknecht κάλεσε την καγκελάριο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ενώ ο Adreas Barner, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, δήλωσε ότι ελπίζει η παρουσία του ακροδεξιού λαϊκισμού στο γερμανικό κοινοβούλιο να «είναι βραχύβια».
Εντούτοις, υπάρχουν και πολλοί επιχειρηματίες που ψήφισαν το AfD.
Οπως προκύπτει από την έρευνα της γερμανικής εφημερίδας, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, το 22% των αυτοαπασχολούμενων το ψήφισαν, το οποίο είναι αρκετά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι συνολικά οι αυτοαπασχολούμενοι στο κρατίδιο σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μόλις το 9%.
Στο κρατίδιο της Βάτης - Βραδεμβέργης το ψήφισε το 13% των αυτοαπασχολούμενων και στη Ρηνανία-Παλατινάτο το 8%.
Στην έρευνα της εφημερίδας, περίπου οι μισοί ερωτώμενοι δηλώνουν ότι στηρίζουν τη στάση της καγκελαρίου στο προσφυγικό ενώ ένα άλλο 45% λένε ότι περιμένουν από αυτήν να κάνει σοβαρή στροφή.
Υπέρ των επιλογών Merkel φαίνεται ότι τάσσονται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι ιδιοκτήτες μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων διαφωνούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης