Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η Ε.Ε. πέτυχε συμφωνία για να επιστρέφει τους μετανάστες στην Τουρκία

Wall Street Journal: Η Ε.Ε. πέτυχε συμφωνία για να επιστρέφει τους μετανάστες στην Τουρκία
Απόφαση-σταθμός για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που γνώρισε η Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Οι ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου να φτάσουν σε μία συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή σε αυτήν όλων των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, στην τελευταία προσπάθεια της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που γνώρισε η Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό επισημαίνει η αμερικανική η εφημερίδα Wall Street Journal στο ρεπορτάζ της για τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη η Τουρκία θα αρχίσει από τις 20 Μαρτίου να δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, οι οποίοι περνούν παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. προσφέρει διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία με επιπλέον 3 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2015.
Με βάση το σχέδιο συμφωνίας, οι χώρες της Ε.Ε. θα δέχονται έναν Σύρο πρόσφυγα απευθείας από την Τουρκία για κάθε πρόσφυγα που επιστρέφεται από την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να πληρώνουν τους διακινητές για να τους περνούν στην Ελλάδα με βάρκες, αλλά έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις και οι διαπραγματεύσεις έχουν περιπλακεί από τα νομικά και πρακτικά ερωτήματα.
Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ε.Ε. το 2015.
Το σχέδιο έχει ως βάση το κλείσιμο ουσιαστικά της Βαλκανικής Διαδρομής προς την Ε.Ε., έπειτα από την κίνηση μίας σειράς χωρών στα βόρεια της Ελλάδας να κλείσουν τα σύνορά τους, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε στρατόπεδα της «πλημμυρισμένης» Ελλάδας.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους για τους πρόσφυγες, η Τουρκία θα πρέπει να προσφέρει προστασία σε όλους όσοι ζητούν άσυλο και όχι μόνο στους Σύρους.
Η Ε.Ε. επίσης «περιμένει ότι η Τουρκία θα σεβαστεί τα ύψιστα διεθνή πρότυπα όσον αφορά τη δημοκρατία, την επιβολή του νόμου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών.
Το πρόγραμμα περιορίζεται σε 72.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν στην Τουρκία.
Εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να ακολουθούν παράνομους τρόπους για να πηγαίνουν στην Ελλάδα και την Ε.Ε. μετά την μετεγκατάσταση των 72.000 προσφύγων, τότε το πρόγραμμα θα έχει αποτύχει και κάποια νέα συμφωνία θα πρέπει να αποφασιστεί, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει χιλιάδες άτομα προσωπικό στα νησιά της, προκειμένου να δώσει σε κάθε πρόσφυγα την ευκαιρία να κάνει αίτηση για την παροχή ασύλου, να οργανώσει τις προσωπικές συνεντεύξεις, να ετοιμάσει εγκαταστάσεις για τη στέγαση των προσφύγων και να οργανώσει τις επιστροφές στην Τουρκία, προκειμένου να καταστήσει βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα είναι σύμφωνο με τους διεθνείς νόμους για τους πρόσφυγες.
Κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούσαν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να προλάβουν την ημερομηνία αποκλεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης