Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (FED): Η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει καλά, όχι όμως και η παγκόσμια

Williams (FED): Η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει καλά, όχι όμως και η παγκόσμια
«Το βασικό θέμα είναι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι συμβαίνει ανά τον κόσμο και το πώς αυτό τροφοδοτεί το δολάριο και την αμερικανική οικονομία», ανέφερε το μέλος της FED
Οι παγκόσμιες εξελίξεις εμποδίζουν την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, από το να προχωρήσει σε εξομάλυνση της πολιτικής επιτοκίων της, επισημαίνει ο John Williams, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο CNBC ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλά, επισημαίνοντας τον σταθερό πληθωρισμό και την ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης.
«Το βασικό θέμα είναι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι συμβαίνει ανά τον κόσμο και το πώς αυτό τροφοδοτεί το δολάριο και την αμερικανική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Williams ανέφερε ότι οι αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχειών, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι μια από τις βασικές ανησυχίες της FED.
«Υπολειπόμαστε του στόχου 2% για τον πληθωρισμό εδώ και τριάμισι έτη, με τους παγκόσμιους αποπληθωριστικούς παράγοντες να κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν συνεχή βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Σημείωσε ακόμη ότι «καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σε μια παγκόσμια οικονομία, οπότε ό,τι συμβαίνει σε Βραζιλία ή Κίνα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ΗΠΑ όσον αφορά τον στόχο για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ωστόσο, ο αργός πληθωρισμός δεν αναγκάζει τη FED να προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικής αρνητικών επιτοκίων, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν άλλα μέτρα πολιτικής στη διάθεσή τους, περιλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Είμαστε σε πολύ διαφορετική κατάσταση όπου θα αυξάνουμε τα επιτόκια τα επόμενα λίγα χρόνια και είμαστε σε πολύ ισχυρότερη οικονομική θέση (σ.σ. έναντι της Ευρώπης ή της Ιαπωνίας), επομένως δεν είναι ένα εργαλείο που μας βλέπω να χρησιμοποιούμε», σημείωσε ο Williams.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης