Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gunnlaugsson (πρωθ. Ισλανδίας): Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ λόγω του σκανδάλου των Panama Papers

Gunnlaugsson (πρωθ. Ισλανδίας): Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ λόγω του σκανδάλου των Panama Papers
Συλλέγονται ήδη υπογραφές για την παραίτησή του, διοργανώνεται μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζει πρόταση μομφής
Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί από την προωθυπουργία λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο διεθνές σκάνδαλο των «εγγράφων του Παναμά» και την αποκάλυψη ότι διατηρεί περιουσιακά στοιχεία «κρυμμένα» σε φορολογικό παράδεισο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός τηξς Ισλανδίας Sigmundur David Gunnlaugsson.
«Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.
Αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που αποκαλύπτουν ότι το 20007 είχε ιδρύσει, μαζί με τη σύζυγό του, εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους, η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του.
Η σύζυγός του Sigmundur David Gunnlaugsson είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της, αρνούμενη ωστόσο κατηγορηματικά ότι είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος πρωθυπουργός της Ισλανδίας είχε υπό τον έλεγχό του το 50% της εν λόγω εταιρείας.
Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, «παρέλειψε» να δηλώσει την εταιρεία στο Πόθεν Έσχες του.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 4 Απριλίου 2016, μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει διαδικτυακά, αίτημα παραίτησης του Sigmundur David Gunnlaugsson.
Επιπλέον, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο και μια μεγάλη αντικυβέρνηση διαδήλωση προγραμματίζεται για αργά το βράδυ της Δευτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης