Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος - Στα 200 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Ιταλία: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος - Στα 200 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια
Στόχος η αντιμετώπιση των NPLs - Συνολικές οφειλές 120 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου
Με 171 ψήφους υπέρ, 105 κατά και μια αποχή η ιταλική Γερουσία ενέκρινε οριστικά σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ, η διαδικασία σήμανε ταυτόχρονα τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ειδικότερα, τα μέτρα προβλέπουν τη δημιουργία ενός εγγυητικού φορέα που θα βοηθήσει τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτικούς οργανισμούς να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, τα οποία συσσωρεύτηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους τα τρία χρόνια της ύφεσης.
Παράλληλα, προβλέπεται η απαγόρευση του ανατοκισμού τραπεζικών οφειλών και οφειλών πιστωτικών καρτών.
Συγκεκριμένα, οι τόκοι προβλέπεται ότι θα υπολογίζονται κάθε δώδεκα μήνες.
Ακόμη, για όσους πολίτες αγοράζουν στο εξής ακίνητο από δημοπρασία θα προβλέπεται μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στην εγγραφή στα δημόσια μητρώα.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι τα ποσά που οφείλουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες αλλά αδυνατούν να τα καταβάλουν θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους με εγγύηση του δημοσίου.
Το σύνολο των εγγυήσεων που θα προσφέρει το δημόσιο υπολογίζονται σε 120 δισ. ευρώ.
Ειδικά σε ότι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες, η μεταρρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου με μετοχικό κεφάλαιο που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες που δεν θα ενταχθούν στον όμιλο θα πρέπει να μετατραπούν σε εταιρίες συμμετοχών, με κεφάλαιο ανώτερο των 200 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης