Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Σοβαρή οικονομική και πολιτική βλάβη στην Ευρώπη θα προκαλούσε ενδεχόμενο Brexit

ΔΝΤ: Σοβαρή οικονομική και πολιτική βλάβη στην Ευρώπη θα προκαλούσε ενδεχόμενο Brexit
Το επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 στη Βρετανία με το ερώτημα παραμονής στην Ε.Ε. έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας για τους επενδυτές
Σοβαρή οικονομική και πολιτική βλάβη στην Ευρώπη θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), γεγονός που θα έχει σημαντικές συνέπειες και στην ευάλωτη παγκόσμια οικονομία, που ανακάμπτει με βραδύ ρυθμό.
Αυτό προειδοποίησε την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 το ΔΝΤ, μειώνοντας την εκτίμησή του όχι μόνο για την παγκόσμια ανάπτυξη εντός του 2016, αλλά και για την ανάπτυξη σε μια σειρά από ανεπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ΔΝΤ επεσήμανε, ότι το επικείμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία με το ερώτημα παραμονής στην Ε.Ε. έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας για τους επενδυτές.
Σε περίπτωση Brexit, οι περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, λόγω της διατάραξης παγιωμένων και σταθερών εμπορικών σχέσεων διεθνώς.
Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει κινδύνους μεταξύ άλλων και από τις τεράστιες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της διεθνούς χρηματο-οικονομικής αναταραχής, τη δύσκολη οικονομική εξισορρόπηση της Κίνας, αλλά και την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εστίαση του ΔΝΤ σε μη οικονομικούς κινδύνους που μπορούν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία, όπως ο φόβος νέου τρομοκρατικού πλήγματος, οι συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών σε φτωχές χώρες και η άνοδος της ανισότητας, που μπορεί να δώσει ώθηση σε εθνικισμούς και σε προστατευτισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης