Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των γερμανών αξιωματούχων καθίστανται ολοένα και περισσότερο τεταμένες
(upd4) Η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ θα διατηρηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στη Γερμανία ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν υπακούει στις υποδείξεις των πολιτικών.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για τη στήριξη της οικονομίας», τόνισε ο Draghi.
Οι κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρώπη, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, στέλνοντας μήνυμα στις κυβερνήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γερμανία, όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική, ο Draghi τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν υπακούει στους πολιτικούς.
«Η ΕΚΤ φροντίζει τη σταθερότητα των τιμών για όλη την Ευρωζώνη... όχι μόνο για τη Γερμανία.
Η ΕΚΤ δρα με βάση το θεσμικό πλαίσιο... όχι με βάση τι θέλουν οι πολιτικοί.
Οι πολιτικές μας δεν διαφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλον τον πλανήτη
Οι πολιτικές μας είναι με βάση την αποστολή της ΕΚΤ.
Και δίνουν χρόνο για την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών», ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Συνεχίζοντας, ο Draghi κατέστησε σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σκοπό να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της τράπεζας.
Ξκαθάρισε, δε, ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ έχουν αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων του Μαρτίου ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνει τις συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης.
«Οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε, ενώ προσέθεσε ότι «εάν υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες στις πιστωτικές συνθήκες της Ευρωζώνης, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, εντούτοις, δεν έχουν εντοπιστεί αρνητικές συνέπειες από την επιτοκιακή πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ.
«Οι τράπεζες δεν έχουν πληγεί από τα αρνητικά επιτόκια», σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά, αντιθέτως, «τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν επωφελήσει τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών».
Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σχολιάζοντας πως ήταν η μόνη που έχει στηρίξει την ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι σύμπτωμα της χαμηλής ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πως «εάν θέλουμε υψηλά επιτόκια χρειαζόμαστε υψηλή ανάπτυξη».
Ερωτηθείς σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο ενός Brexit, ο M. Draghi επισήμανε ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές έως και το βρετανικό δημοψήφισμα», ενώ υποστήριξε πως «η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε> είναι αμοιβαία επωφελής».
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ όπως αναμενόταν δεν μετέβαλλε την νομισματική - επιτοκιακή της πολιτική.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο παρέμεινε στο 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρέμεινε σταθερό με 80 δισεκ. αγορές μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Mario Draghi γνωστοποίησε ότι η αγορά των εταιρικών ομολόγων θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Πολιτικό χαρακτήρα φαίνεται ότι θα έχει η σημερινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος ενδεχομένως να θελήσει ή να ερωτηθεί για τις πρόσφατες διαρροές που θέλουν τις σχέσεις του με τους Γερμανούς τραπεζίτες να μην είναι και τόσο καλές.
Οι αγορές δεν περίμεναν αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο είναι εστιασμένες στις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη μετά τη συνεδρίαση.
Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των γερμανών αξιωματούχων καθίστανται ολοένα και περισσότερο τεταμένες, καθώς αυξάνονται οι διαφορές σχετικά με το αυξανόμενα ήπιο δρόμο που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.
Η κριτική στη Γερμανία εναντίον της ΕΚΤ και του διοικητή της, Mario Draghi, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμη μεγαλύτερο… μπαζούκα από το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής της σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην αναιμική Ευρωζώνη.
Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στα 80 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει και εταιρικά ομόλογα.
Βεβαίως, σήμερα, Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερο δραματική στη συνεδρίασή της, όταν θα ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει την κριτική από τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι πολιτικές της πλήττουν την οικονομία.
Αλλά δεν πρέπει κανείς να περιμένει να υπάρξουν «λεκτικά αντίποινα» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από πλευράς Mario Draghi παρά το ότι ο Wolfgang Schaeuble τον κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές του συνέβαλε στην αύξηση του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.
Ο Draghi, γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει και ο ίδιος κάτι για να επιτευχθεί «ανακωχή», πέραν της παρέμβασης Merkel την προηγούμενη εβδομάδα η οποία τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί στην ΕΕ να εργαστούν για την προώθηση της ανάπτυξης και ότι η ΕΚΤ πράττει ορθά επικεντρώνοντας στον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να απαντήσει άμεσα, είναι να θυμίσει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, κάτι που έσπευσε, ήδη, να τονίσει ένας από τους γνωστότερους αντιπάλους του εντός της, ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann.
«Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο καταθέτες: είναι και υπάλληλοι, και φορολογούμενοι και δανειολήπτες, οπότε μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια» τόνισε.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσει οριστικό τέλος στην ιδέα περί «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο» και να καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συζητηθεί εντός της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει όλη την κυρίως δημοσιογραφική παραφιλολογία που αναπτύχθηκε επί του θέματος.
Οι Γερμανοί επαναστατούν
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έστρεψε την κριτική του στα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μηδενικά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι λογικά και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο για να απομακρυνθούν από αυτά.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, είχε επιτεθεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λέγοντας ότι προκαλεί ακραία προβλήματα στις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γερμανία, ενώ της έριξε εν μέρει την ευθύνη για την άνοδο του κόμματος εναντίον της μετανάστευσης στη χώρα, Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Η Γερμανία, έχει μια παραδοσιακή αντιπάθεια για τα χαμηλά επιτόκια, διότι οι πολίτες της τείνουν να αποταμιεύουν από το να δαπανούν, αλλά και επειδή η οικονομία της χώρας εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και όχι από την εγχώρια κατανάλωση.
Πέραν του Schaeuble, όμως, κριτική στην ΕΚΤ ασκεί και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας,Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος αναφερόμενος στα τελευταία μέτρα τόνισε ότι η ΕΚΤ προχώρησε παρά πολύ, σημειώνοντας ότι το πακέτο μέτρων δεν τον έπεισε.
Ωστόσο, στο πρόσωπο του Weidmann η ΕΚΤ βρήκε και έναν σύμμαχο, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα υπερασπίστηκε την ΕΚΤ από την κριτική των γερμανών αξιωματούχων, όπως ο Schaeuble, τόσο υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της ΕΚΤ όσο και επικρίνοντας τους πολιτικούς για την προσπάθεια να πιέσουν τον Mario Draghi να αλλάξει τη στρατηγική της ΕΚΤ.
Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο από τον Draghi (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του QE εκτιμούν οι αναλυτές
Την ανάληψη περαιτέρω δράσης από τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, Mario Draghi, εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, το 60% των οποίων εκτιμά ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις παρεμβάσεις του.
Η πιο πιθανή ημερομηνία για νέα δράση εκτιμάται ότι είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 8ης Σεπτεμβρίου, αν και μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και τον Ιούνιο.
Χωρίς μια ριζοσπαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική των χωρών της ζώνης του ευρώ, η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρώπης κινδυνεύει να παραμείνει ανεπαρκής ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, ένα ποσοστό κάτω, όμως κοντά στο 2%.
Αυτό είναι που οδηγεί τον Mario Draghi να προχωρήσει στην ανάληψη περαιτέρω δράσης, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά ένα τρίτο και ανακοίνωσε μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες.
Όσον αφορά το επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θέτουν ως όριο το -0,5% σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωσή του, και το 62% εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ όντως μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα θα εισάγει ένα σύστημα απαλλαγής για να μετριάσει τον αντίκτυπο στον τραπεζικό σύστημα.
Το βασικό επιτόκιο, που τώρα είναι στο μηδέν, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.
www.bankingnews.gr
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για τη στήριξη της οικονομίας», τόνισε ο Draghi.
Οι κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρώπη, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, στέλνοντας μήνυμα στις κυβερνήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γερμανία, όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική, ο Draghi τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν υπακούει στους πολιτικούς.
«Η ΕΚΤ φροντίζει τη σταθερότητα των τιμών για όλη την Ευρωζώνη... όχι μόνο για τη Γερμανία.
Η ΕΚΤ δρα με βάση το θεσμικό πλαίσιο... όχι με βάση τι θέλουν οι πολιτικοί.
Οι πολιτικές μας δεν διαφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλον τον πλανήτη
Οι πολιτικές μας είναι με βάση την αποστολή της ΕΚΤ.
Και δίνουν χρόνο για την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών», ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Συνεχίζοντας, ο Draghi κατέστησε σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σκοπό να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της τράπεζας.
Ξκαθάρισε, δε, ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ έχουν αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων του Μαρτίου ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνει τις συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης.
«Οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε, ενώ προσέθεσε ότι «εάν υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες στις πιστωτικές συνθήκες της Ευρωζώνης, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, εντούτοις, δεν έχουν εντοπιστεί αρνητικές συνέπειες από την επιτοκιακή πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ.
«Οι τράπεζες δεν έχουν πληγεί από τα αρνητικά επιτόκια», σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά, αντιθέτως, «τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν επωφελήσει τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών».
Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σχολιάζοντας πως ήταν η μόνη που έχει στηρίξει την ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι σύμπτωμα της χαμηλής ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πως «εάν θέλουμε υψηλά επιτόκια χρειαζόμαστε υψηλή ανάπτυξη».
Ερωτηθείς σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο ενός Brexit, ο M. Draghi επισήμανε ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές έως και το βρετανικό δημοψήφισμα», ενώ υποστήριξε πως «η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε> είναι αμοιβαία επωφελής».
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ όπως αναμενόταν δεν μετέβαλλε την νομισματική - επιτοκιακή της πολιτική.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο παρέμεινε στο 0% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρέμεινε σταθερό με 80 δισεκ. αγορές μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Mario Draghi γνωστοποίησε ότι η αγορά των εταιρικών ομολόγων θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Πολιτικό χαρακτήρα φαίνεται ότι θα έχει η σημερινή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος ενδεχομένως να θελήσει ή να ερωτηθεί για τις πρόσφατες διαρροές που θέλουν τις σχέσεις του με τους Γερμανούς τραπεζίτες να μην είναι και τόσο καλές.
Οι αγορές δεν περίμεναν αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο είναι εστιασμένες στις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη μετά τη συνεδρίαση.
Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των γερμανών αξιωματούχων καθίστανται ολοένα και περισσότερο τεταμένες, καθώς αυξάνονται οι διαφορές σχετικά με το αυξανόμενα ήπιο δρόμο που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.
Η κριτική στη Γερμανία εναντίον της ΕΚΤ και του διοικητή της, Mario Draghi, έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμη μεγαλύτερο… μπαζούκα από το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής της σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην αναιμική Ευρωζώνη.
Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στα 80 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει και εταιρικά ομόλογα.
Βεβαίως, σήμερα, Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερο δραματική στη συνεδρίασή της, όταν θα ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει την κριτική από τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι πολιτικές της πλήττουν την οικονομία.
Αλλά δεν πρέπει κανείς να περιμένει να υπάρξουν «λεκτικά αντίποινα» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από πλευράς Mario Draghi παρά το ότι ο Wolfgang Schaeuble τον κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές του συνέβαλε στην αύξηση του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.
Ο Draghi, γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει και ο ίδιος κάτι για να επιτευχθεί «ανακωχή», πέραν της παρέμβασης Merkel την προηγούμενη εβδομάδα η οποία τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί στην ΕΕ να εργαστούν για την προώθηση της ανάπτυξης και ότι η ΕΚΤ πράττει ορθά επικεντρώνοντας στον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να απαντήσει άμεσα, είναι να θυμίσει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, κάτι που έσπευσε, ήδη, να τονίσει ένας από τους γνωστότερους αντιπάλους του εντός της, ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann.
«Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο καταθέτες: είναι και υπάλληλοι, και φορολογούμενοι και δανειολήπτες, οπότε μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια» τόνισε.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσει οριστικό τέλος στην ιδέα περί «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο» και να καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συζητηθεί εντός της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει όλη την κυρίως δημοσιογραφική παραφιλολογία που αναπτύχθηκε επί του θέματος.
Οι Γερμανοί επαναστατούν
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έστρεψε την κριτική του στα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μηδενικά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο δεν είναι λογικά και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο για να απομακρυνθούν από αυτά.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, είχε επιτεθεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ λέγοντας ότι προκαλεί ακραία προβλήματα στις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γερμανία, ενώ της έριξε εν μέρει την ευθύνη για την άνοδο του κόμματος εναντίον της μετανάστευσης στη χώρα, Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Η Γερμανία, έχει μια παραδοσιακή αντιπάθεια για τα χαμηλά επιτόκια, διότι οι πολίτες της τείνουν να αποταμιεύουν από το να δαπανούν, αλλά και επειδή η οικονομία της χώρας εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και όχι από την εγχώρια κατανάλωση.
Πέραν του Schaeuble, όμως, κριτική στην ΕΚΤ ασκεί και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας,Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος αναφερόμενος στα τελευταία μέτρα τόνισε ότι η ΕΚΤ προχώρησε παρά πολύ, σημειώνοντας ότι το πακέτο μέτρων δεν τον έπεισε.
Ωστόσο, στο πρόσωπο του Weidmann η ΕΚΤ βρήκε και έναν σύμμαχο, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα υπερασπίστηκε την ΕΚΤ από την κριτική των γερμανών αξιωματούχων, όπως ο Schaeuble, τόσο υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της ΕΚΤ όσο και επικρίνοντας τους πολιτικούς για την προσπάθεια να πιέσουν τον Mario Draghi να αλλάξει τη στρατηγική της ΕΚΤ.
Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο από τον Draghi (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του QE εκτιμούν οι αναλυτές
Την ανάληψη περαιτέρω δράσης από τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, Mario Draghi, εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, το 60% των οποίων εκτιμά ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις παρεμβάσεις του.
Η πιο πιθανή ημερομηνία για νέα δράση εκτιμάται ότι είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 8ης Σεπτεμβρίου, αν και μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να αποφασιστεί ακόμη και τον Ιούνιο.
Χωρίς μια ριζοσπαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική των χωρών της ζώνης του ευρώ, η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρώπης κινδυνεύει να παραμείνει ανεπαρκής ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ, ένα ποσοστό κάτω, όμως κοντά στο 2%.
Αυτό είναι που οδηγεί τον Mario Draghi να προχωρήσει στην ανάληψη περαιτέρω δράσης, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά ένα τρίτο και ανακοίνωσε μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες.
Όσον αφορά το επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θέτουν ως όριο το -0,5% σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωσή του, και το 62% εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ όντως μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα θα εισάγει ένα σύστημα απαλλαγής για να μετριάσει τον αντίκτυπο στον τραπεζικό σύστημα.
Το βασικό επιτόκιο, που τώρα είναι στο μηδέν, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών