Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Παραμένει ανθεκτική η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας παρά την πολιτική αναταραχή

ΔΝΤ: Παραμένει ανθεκτική η  ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας παρά την πολιτική αναταραχή
Την λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού ζητά το Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την τουρκική οικονομία
Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αναταραχή και την συνεχόμενη απειλή εξωτερικών σοκ, εκτίμησε το ΔΝΤ την Παρασκευή 22 Απριλίου προβλέποντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2016.
Μια αύξηση της τάξης του 30% στον ελάχιστο μισθό φέτος θα στηρίξει την τοπική κατανάλωση, και θα τονώσει την περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη, εκτιμά το ΔΝΤ.
«Η ανάπτυξη παραμένει βασισμένη στην εσωτερική ζήτηση, η οποία με την σειρά της, στηρίζει από τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές» αναφέρει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Τουρκία.
Το 2015, σημειώνει το άρθρο της Wall Street Journal, η εσωτερική ζήτηση και οι κυβερνητικές δαπάνες διασφάλισαν ανάπτυξη της τάξης του 4%.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η τουρκική οικονομία παραμένει ευάλωτη απέναντι σε εξωτερικά σοκ όπως πχ μια πιθανή φυγή κεφαλαίων.
Αχίλλεια πτέρνα της τουρκικής οικονομίας θεωρείται το ετήσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υποχώρησε στα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο ή περίπου 4,2% του ΑΕΠ από περίπου 32,03 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο.
Η Τουρκία χρειάζεται επίσης να ακολουθήσει μια πιο σκληρή νομισματική στάση για να μειώσει τον πληθωρισμό, εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Murat Cetinkaya.
Η «κανονικοποίηση» των ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός που προβλέπεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 9,8% φέτος και κατά 9,9% το 2017.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο από 8,8% τον Φεβρουάριου και βοήθησε στο να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων.
Το ΔΝΤ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αποσαφηνίσει πώς προτίθεται να μειώσει τον πληθωρισμό και να θωρακίσει την οικονομία απέναντι στα εξωτερικά σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης