Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αμετάβλητη σε «BBB+» η αξιολόγηση της Ιταλίας - Αύξηση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων το 2016

Fitch: Αμετάβλητη σε «BBB+» η αξιολόγηση της Ιταλίας - Αύξηση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων το 2016
Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας υποστηρίζεται από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου
Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας - σε τοπικό νόμισμα και σε συνάλλαγμα - στο κλιμάκιο «BBB+» επιβεβαίωσε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, αφήνοντας «σταθερή» την προοπτική επαναξιολόγησής της.
Εξηγώντας την απόφασή του, ο Fitch ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι το αξιόχρεο της Ιταλίας υποστηρίζεται από μια μεγάλη, υψηλής προστιθέμενης αξίας και διαφοροποίησης οικονομία, το μέτριο επίπεδο δανείων του ιδιωτικού τομέα και το βιώσιμο συνταξιοδοτικό της σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής οίκος υπενθυμίζει, ότι η Ιταλία διαθέτει ένα υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και ασθενείς αναπτυξιακές «επιδόσεις» και προοπτικές.
Μεταξύ των χωρών που αξιολογούνται στο κλιμάκιο «BBB» από τον Fitch, το διάμεσο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 42%, ενώ της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο υψηλό 132,7% στο τέλος του 2015, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει άνω του 120% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η αξιολόγηση των ιταλικών τραπεζών από τον διεθνή οίκο θα επηρεαστεί αρνητικά, σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν και το 2016.
Η σταδιακή ανάκαμψη της Ιταλίας υποστηρίζεται από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, όμως οι προβλέψεις ανάπτυξης 1% για το 2016 και 1,3% για το 2017 είναι αδύναμες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης