Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Πρωτοφανή ποσοστά αποχής «δείχνει» δημοσκόπηση ενόψει των βουλευτικών της 22ας Μαΐου

Κύπρος: Πρωτοφανή ποσοστά αποχής «δείχνει» δημοσκόπηση ενόψει των βουλευτικών της 22ας Μαΐου
Περίπου 20% δηλώνει, ήδη, ότι δεν θα πάει στις κάλπες να ψηφίσει
Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και πολύ υψηλό ποσοστό πρόθεσης αποχής από την κάλπη καταγράφει ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο στις 22 Μαΐου 2016 δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Symmetron Market Research για λογαριασμό της κυπριακής εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η δηλωμένη αποχή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αγγίζει το 20% στο οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που αρνούνται να συμμετάσχουν σε δημοσκοπήσεις.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό δηλωμένης αποχής που καταγράφεται στην Κύπρο.
Ενδεικτικά σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2011, το ποσοστό της δηλωμένης αποχής δεν ξεπερνούσε το 10% και τελικά στην κάλπη καταγράφηκε αποχή της τάξης του 21%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research, Μιχάλης Βρυωνίδης, εκτιμά ότι στις επικείμενες εκλογές, η αποχή ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 30%.
Από την ανάλυση της αποχής ανά ηλικιακή ομάδα, είναι προφανές ότι η εκλογική διαδικασία αγγίζει μόνο τις ηλικίες άνω των 35 χρονών και ιδιαίτερα τους πολίτες άνω των 55 ετών.
Οι νέοι, βαθιά επηρεασμένοι από την κρίση που βιώνει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και στις εκλογές, αφού το 40% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών δηλώνει ότι θα απέχει από τη διαδικασία, ενώ στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25-34 χρονών) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 35%.
Το γενικότερο κλίμα αποστασιοποίησης από τα κόμματα και η εξασθένιση της κομματικής ταύτισης και επιρροής, αποτυπώνεται ευδιάκριτα στην πρόθεση ψήφου και ιδιαίτερα στις απογοητευτικές και πρωτόγνωρες συσπειρώσεις, έναν περίπου μήνα πριν τις εκλογές.
Ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό 22,9% και συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόμματα κερδίζει τη μεγαλύτερη αναλογία συσπείρωσης (64%), ενώ εισπράττει σημαντικό ποσοστό εισροών από όλα τα κόμματα, ακόμα και από όσους απείχαν από τις εκλογές του 2011.
Οι σημαντικότερες μετακινήσεις προς τον ΔΗΣΥ προέρχονται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, με το σύνολο των εισροών από όλους τους πολιτικούς χώρους να ανέρχεται στο 5% περίπου του εκλογικού σώματος.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΔΗΣΥ διασφαλίζει διαφορά επτά μονάδων από το ΑΚΕΛ.
Η πρόθεση ψήφου για το ΑΚΕΛ κυμαίνεται στο 15,8% και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, συσπειρώνει το 61,6% των ψηφοφόρων του, καταγράφοντας εκροές περίπου 15% της εκλογικής του δύναμης προς άλλους χώρους, ενώ 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 10% επιλέγουν την αποχή. Αντίθετα, οι συνολικές εισροές προς το ΑΚΕΛ, κυμαίνονται μόλις στο 1,6% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.
Το ΔΗΚΟ καταγράφει ποσοστό 9,3% και συσπείρωση 52%.
Από το σύνολο του εκλογικού σώματος, μετακινείται προς το ΔΗΚΟ το 2,7%, που προέρχεται κυρίως από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ και όσους απείχαν από τις εκλογές του 2011.
Σε ισόποσο περίπου μέγεθος, της τάξης του 2,6% του συνολικού εκλογικού σώματος, κυμαίνονται και οι εκροές προς άλλα κόμματα και κυρίως προς τη Συμμαχία Πολιτών και τον ΔΗΣΥ.
Η Συμμαχία Πολιτών κερδίζει τη μάχη για την τέταρτη θέση με ποσοστό 4,8% έναντι 4% για την ΕΔΕΚ.
Η Συμμαχία, όπως και ο ΔΗΣΥ, καταγράφει πολυσυλλεκτική δράση, αφού εισπράττει το 2,2% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, 2,7% από το ΑΚΕΛ, 9,8% από το ΔΗΚΟ, 12,1% από την ΕΔΕΚ και 35,7% από το ΕΥΡΩΚΟ.
Όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, η συσπείρωσή της κυμαίνεται σε χαμηλό όριο (41,4%), ενώ 31% των ψηφοφόρων της μετακινούνται προς άλλα κόμματα και 22% παραμένουν αναποφάσιστοι.
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, φαίνεται να είναι στο όριο της εισόδου στη νέα Βουλή, με ποσοστό 3,5%.
Η συσπείρωση του Κινήματος είναι 50%, ενώ οι εισροές από άλλα κόμματα κυμαίνονται στο 2,5% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.
Η εκλογική επιρροή του Κινήματος Αλληλεγγύη - ΕΥΡΩΚΟ είναι με τα σημερινά δεδομένα 2,5%.
Το Κίνημα κερδίζει το 36% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ η εισροή από τον ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 3,1%.
Στις εκλογές του Μαΐου θα ισχύσει αυξημένο εκλογικό μέτρο 3,6% για την είσοδο στην δεύτερη κατανομή, ενώ μέχρι το 2011 το μέτρο ήταν 1,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης