Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ζητεί την προστασία νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων

tags :
ΟΗΕ: Ζητεί την προστασία νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων
Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε στον απόηχο των βομβαρδισμών νοσοκομείων και κλινικών στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν
Ψήφισμα με το οποίο επαναλαμβάνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής φροντίδας πρέπει να προστατεύονται υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, υιοθέτησε σήμερα, Τρίτη 3 Μαΐου, ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε στον απόηχο των βομβαρδισμών νοσοκομείων και κλινικών στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν.
Στο ψήφισμα καθίσταται σαφές ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
«Ένας από τους λόγους της υιοθέτησής του είναι οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον των νοσοκομείων στη Συρία», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας, προσθέτοντας πως η υιοθέτησή του αναμένεται «να επιτρέψει την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για τις φρικαλεότητες που υφίστανται τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό στις ένοπλες συγκρούσεις».
Το ψήφισμα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και επαναλαμβάνει τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Το Συμβούλιο καταγγέλλει συχνά τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, στο πλαίσιο γενικότερων αποφάσεων, αλλά αυτό είναι το πρώτο ψήφισμά του για το συγκεκριμένο θέμα.
Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας» εναντίον ασθενών και τραυματιών, του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές «που ασχολούνται αποκλειστικά σε ιατρικές πράξεις» όπως και εναντίον των μέσων μεταφοράς τους και όλων των κτηρίων όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης.
Ο ΟΗΕ «καλεί όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές σε μια ένοπλη σύγκρουση να σέβονται πλήρως τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης