Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη διπλωματική νίκη Erdogan για τη βίζα με «όπλο» τους πρόσφυγες - Η Ευρώπη κάνει τα «στραβά μάτια»

Μεγάλη διπλωματική νίκη Erdogan για τη βίζα με «όπλο» τους πρόσφυγες - Η Ευρώπη κάνει τα «στραβά μάτια»
Η Ευρώπη, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, κάνει τα «στραβά μάτια» σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
Μεγάλη διπλωματική νίκη συνιστά για την Τουρκία η πρόταση της Κομισιόν να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο του 2016.
Η κατάργηση της βίζας αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα της Τουρκίας, με αντάλλαγμα την τήρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο, για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Η Ευρώπη, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, κάνει τα «στραβά μάτια» σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα, προκειμένου να αποφύγει μια νέα κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης.
Η Ε.Ε. παραβλέπει τις σφοδρές συγκρούσεις με τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τον χάρτη χιλιάδες χωριά και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 220 χιλ. Κούρδων.
Παράλληλα, παραβλέπει ότι παρά την κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκυπρίους, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κατάλογος με τις περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μακρύς, ενώ κερασάκι στην τούρτα το τελευταίο διάστημα αποτελεί η φίμωση των μέσων ενημέρωσης στη γείτονα χώρα.
Ο πρόεδρος Erdogan έχει απειλήσει ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία και είναι εμφανές ότι θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο το όπλο της προσφυγικής κρίσης για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την Ε.Ε.

Η πρόταση της Κομισιόν και η αντίδραση της Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, όπως αναμενόταν, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα εκπληρώσει μέσα στις επόμενες βδομάδες όλα τα κριτήρια που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, μεταξύ των οποίων η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, με την πρότασή της στην ουσία η Επιτροπή επιβραβεύει την Άγκυρα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε στη διαχείριση των προσφύγων, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών προς την Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες.
Πάντως, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να προκαλέσει δύσκολες συζητήσεις τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο στην κατάργηση της βίζας για τα 79 εκατ. μουσουλμάνους πολίτες της Τουρκίας.
Η Κύπρος τηρεί στάση αναμονής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη να δηλώνει ότι επιφυλάσσεται επί του θέματος, έως ότου δει να εκπληρώνονται και οι 72 προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσει η κατάργηση.
Ερωτηθείς εάν ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.
«Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις. Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης