Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Χαρτονομίσματα ρήτρας δολαρίου ΗΠΑ εκδίδει η Ζιμπάμπουε για να αντιμετωπίσει την οξεία κρίση ρευστότητας

CNN: Χαρτονομίσματα ρήτρας δολαρίου ΗΠΑ εκδίδει η Ζιμπάμπουε για να αντιμετωπίσει την οξεία κρίση ρευστότητας
Η Ζιμπάμπουε έχει και αυτή θέσει κεφαλαιακούς περιορισμούς στο τραπεζικό της σύστημα όπως η Ελλάδα, αν και με μεγαλύτερα όρια ανάληψης
Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ρευστότητας συνεχίζει να βυθίζεται η Ζιμπάμπουε, με το τραπεζικό της σύστημα να ξεμένει από ξένο συνάλλαγμα, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας σε μια ομολογουμένως πρωτότυπη, όσο και αυθαίρετη λύση: Τυπώνει ένα νέο υβρίδιο χαρτονομίσματος-υποσχετικής με ρήτρα (2,5,10 και 20) δολαρίων ΗΠΑ.
Η Ζιμπάμπουε χρησιμοποιεί από το 2009 ένα μείγμα διαφορετικών ξένων νομισμάτων, μετά την κατάρρευση του εθνικού νομίσματός της πριν από επτά χρόνια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η χώρα ήδη έχει δημιουργήσει κέρματα-υποσχετικές που αντιπροσωπεύουν δολάρια ΗΠΑ, για κάθε ένα από τα οποία υποτίθεται πως υπάρχει κατατεθειμένη και δεσμευμένη η αντίστοιχη δολαριακή αξία στην κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε.
Η Ζιμπάμπουε έχει και αυτή θέσει κεφαλαιακούς περιορισμούς στο τραπεζικό της σύστημα όπως η Ελλάδα, αν και στην αφρικανική χώρα επιτρέπεται η ανάληψη 1.000 δολαρίων ΗΠΑ - περίπου 877 ευρώ - την ημέρα, έναντι μόλις 420 ευρώ την εβδομάδα στην Ελλάδα.
Η κατάρρευση της οικονομίας της Ζιμπάμπουε σημαίνει, ότι οι κάτοικοι της χώρας αναγκάζονται να εισάγουν τα πάντα από το εξωτερικό, γεγονός που προκαλεί διαρκώς «διαρροή» μετρητών προς το εξωτερικό.
Την κατάσταση δεν βοηθάει η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων που εξάγει η χώρα, περιορίζοντας τις εισροές συναλλάγματος.
Τα προβλήματα εντείνουν οι άστατες μετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα - ξηρασία, δυνατές βροχές και αυξανόμενη θερμοκρασία - που έχουν μειώσει την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από υδρο-ηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς και στην ομαλή υδροδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης