Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Tijd: Τα τέσσερα πράγματα που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

De Tijd: Τα τέσσερα πράγματα που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να καθησυχάσει τους φόβους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Τέσσερις κινήσεις οφείλει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν θέλει να κλειδώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και την εκταμίευση της δόσης.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η βελγική εφημερίδα «De Tijd», σε σχετικό δημοσίευμά της, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Tijd, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ’ όλα να προχωρήσει στην περικοπή των μισθών του Δημοσίου και στην αύξηση του ΦΠΑ συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ακόμα, τονίζει η βελγική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν χρήματα στα ταμεία προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές και να υπάρξουν επενδύσεις, αλλά και, τρίτον, να απαλλάξει τις ελληνικές τράπεζες από το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Το τέταρτο και τελευταίο όμως σημείο είναι και το πλέον ακανθώδες, προσθέτει η εφημερίδα: Αφορά στο θέμα της θεσμοθέτησης ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να καθησυχάσει τους φόβους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό επιθυμεί να γνωρίζει προκαταβολικά και αναλυτικά τις περικοπές δαπανών στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή όμως που το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι χώρες όπως το Βέλγιο θεωρούν επιβεβλημένη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο βαθμό που «προσφέρει μια αντικειμενικότητα στην όλη διαδικασία, η οποία είναι ενίοτε καλοδεχούμενη», όπως εξήγησε και ο βέλγος υπουργός Οικονομικών.
Με τη σειρά του όμως το ΔΝΤ, καταλήγει η εφημερίδα, ζητά μεγάλες θυσίες όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, καλώντας τις να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης