Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά του ευρώ η πλειοψηφία των Αυστριακών

tags :
Κατά του ευρώ η πλειοψηφία των Αυστριακών
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τη στάση των Αυστριακών απέναντι στο ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μόλις ένα ποσοστό 37% των Αυστριακών πιστεύουν ότι «μάλλον έχουν ωφεληθεί» από τη συμμετοχή της χώρας στη Νομισματική Ένωση, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (48%) θεωρεί πως «μάλλον δεν έχει ωφεληθεί».
Η καθυστερημένη αντίδραση στην κρίση χρέους έχει αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση της γνώμης των Αυστριακών απέναντι στο ευρώ, ενώ μεγάλες διαφορές στις απαντήσεις των ερωτηθέντων εμφανίζονται ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης, με τους έχοντες υποχρεωτική εκπαίδευση να κάνουν θετικό απολογισμό του ευρώ σε ποσοστό μόλις 24% και 61% να απαντούν αρνητικά, σημειώνει η εταιρεία που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, καταρρίπτεται η εντύπωση που επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό του αυστριακού πληθυσμού ότι η καθιέρωση του ευρώ έφερε μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στα πρώτα δώδεκα χρόνια του ευρώ, με ένα 1,8%, είναι μικρότερος από εκείνο στην εποχή του παλιού εθνικού νομίσματος, του αυστριακού σελινίου.
Ενδεικτικό επίσης είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των Αυστριακών τάσσεται σαφώς κατά μιας εντονότερης οικονομικο-πολιτικής καθοδήγησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή προωθείται από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε ποσοστό 58% οι Αυστριακοί τάσσονται κατά μιας επιρροής της Ε.Ε. στην εθνική πολιτική προϋπολογισμού και μόνον το 33% «υπέρ», ενώ σε ποσοστό 66% απορρίπτουν μια κοινοτική επιρροή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθούς και ημερομίσθια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης