Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα συγκέντρωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θέτει το ΔΝΤ: Στην Ευρωζώνη υπάρχουν πολλές και αδύναμες τράπεζες

Θέμα συγκέντρωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θέτει το ΔΝΤ: Στην Ευρωζώνη υπάρχουν πολλές και αδύναμες τράπεζες
Το 30% των ενεργών τραπεζών της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα, που πρέπει να λυθούν, διότι δεν δημιουργούν επαρκή κερδοφορία, σημειώνεται
Θέμα συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρωζώνη, σε μια εποχή που ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να καλύψουν τις ανάγκες κεφαλαίου, έθεσε ο διευθυντής του τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, José Viñals, μιλώντας σε συνέδριο στη Βαρκελώνη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην Ευρωζώνη υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες, οι οποίες παράλληλα είναι υπερβολικά αδύναμες.
«Ο υπερβολικός αριθμός τραπεζών που υπάρχει, κάνει τον ανταγωνισμό να είναι σαν να παίζεις στο πρωτάθλημα με 100 παίκτες ανά ομάδας, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι σε θέσει να παίξουν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βγουν παίκτες από την αγορά μέσω διαδικασιών ενοποίησης, αλλά και κλεισίματος ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να παράγουν επαρκή ποσοστά κερδοφορίας».
Ο José Viñals υπογράμμισε ότι το 30% των ενεργών τραπεζών της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα, που πρέπει να λυθούν, διότι δεν δημιουργούν επαρκή κερδοφορία, που ισοδυναμεί με περίπου 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ρυθμό εξόδου από την κρίση που καταγράφει η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η ανάκαμψη είναι απογοητευτική, διότι χρόνο με τον χρόνο η οικονομική ανάπτυξη είναι κάθε φορά πιο αδύναμη», για να προσθέσει ότι η τρέχουσα ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι «μέτρια, άνιση και υποκείμενη σε αξιοσημείωτους κινδύνους».

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης