Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Τo φθηνό πετρέλαιο δεν ωφέλησε την παγκόσμια οικονομία – Βοήθησε την εγχώρια, όχι τη συνολική ζήτηση

ΕΚΤ: Τo φθηνό πετρέλαιο δεν ωφέλησε την παγκόσμια οικονομία – Βοήθησε την εγχώρια, όχι τη συνολική ζήτηση
Ακόμα και σε χώρες που υπήρξε μεγάλο κέρδος από την εισαγωγή φθηνού πετρελαίου, τα αποτελέσματα στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας δεν ήταν το ίδιο ευεργετικά
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου που επικρατούν στην αγορά δεν έχουν συνεισφέρει στην μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει στο σημερινό (13/6) της Οικονομικό Δελτίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προσθέτοντας ότι παράλληλα αποτέλεσαν και τροχοπέδι για την ανάπτυξη. 
Ειδικότερα, η ΕΚΤ τονίζει πως αν και εν μέρει οι χαμηλές τιμές βοήθησαν στην εκτόξευση της εγχώριας ζήτησης, κυρίως στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιπτώσεις τους ήταν αρνητικές.
Ακόμα και σε χώρες που υπήρξε μεγάλο κέρδος από την εισαγωγή φθηνού πετρελαίου, τα αποτελέσματα στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας δεν ήταν το ίδιο ευεργετικά.
Στην αντίπερα όχθη, οι χώρες – παραγωγοί και εξαγωγείς «μαύρου χρυσού» βιώνουν ένα σοκ, με τα έσοδα τους να έχουν υποπολλαπλασιαστεί.
Η σχετική έκθεση της Τράπεζας ουσιαστικά απαντά στο ερώτημα που έχει τεθεί κατά καιρούς για το εάν οι χαμηλές τιμές στον ενεργειακό κλάδο (οι οποίες επιφέρουν και χαμηλότερους λογαριασμούς) δίνουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Ο ίδιος ο Mario Draghi, ο οποίος προσπαθεί μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης να αντιμετώπιση την κρίση αποπληθωρισμού στην οποία είχε βυθιστεί η Ευρωζώνη, έχει τονίσει πως οι χαμηλές τιμές στην Ενέργεια αποτελούν ένα σημάδι υποτονικής ζήτησης, γεγονός που χρίζει αντιμετώπισης.
Καταλήγοντας, η ΕΚΤ επισημαίνει πως οι μεταβολές στην τιμή πετρελαίου από το ιστορικό υψηλό των 100 δολ. τον Ιούλιο 2014 έως και τα 25 δολ. στις αρχές του 2016, είναι καθαρά αποτέλεσμα της σχέσης ζήτησης και προσφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης