Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dervis (πρώην ΥΠΟΙΚ Τουρκίας, Brooking): Ευρωπαική ολοκλήρωση με ή χωρίς την Βρετανία

Dervis (πρώην ΥΠΟΙΚ Τουρκίας, Brooking): Ευρωπαική ολοκλήρωση με ή χωρίς την Βρετανία
Αν οι Βρετανοί μείνουν στην Ε.Ε., η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ε.Ε. με πολλαπλά νομίσματα
Η συμφωνία που πέτυχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο του 2016 για τη βελτίωση των όρων συμμετοχής της χώρας του στην Ε.Ε., του επέτρεψε να προκηρύξει το δημοψήφισμα περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. και να ξεκινήσει την εκστρατεία του κατά του Brexit.
Αν και στη συμφωνία διευκρινίστηκε, ότι η Βρετανία και η Δανία συνεχίζουν να μην είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν το ευρώ - επιβεβαιώνοντας, πρακτικά, ότι η Ε.Ε. είναι μια ένωση με πολλαπλά νομίσματα - οι υπόλοιπες εκτός ευρωζώνης χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει σταδιακά να καταστούν μέλη της ευρωζώνης.
Αυτή τη «διγλωσσία» των αρχών της Ε.Ε. επισημαίνει σε άρθρο του στον ιστότοπο γνώμης, Project Syndicate, ο Τούρκος πρώην υπουργός Οικονομικών, Kemal Dervis και αντιπρόεδρος του Brooking σύμφωνα με τον οποίο η ευρωζώνη για την άνθησή της θα χρειαστεί να δομήσει συστήματα ακόμα ισχυρότερης ενοποιημένης οικονομικής διακυβέρνησης.
Για τον ίδιο, πέρα από την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, απαιτείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός, για να αντισταθμιστεί η απουσία ανεξάρτητων νομισματικών πολιτικών και ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Όπως γράφει ο Dervis, η ευρωζώνη θα χρειαστεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Γερμανία, αλλά επιπλέον να δημιουργήσει έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς και κάποιου είδους Βουλή και υπουργείο Οικονομικών ευρωζώνης.
Απέναντι σε έναν τέτοιο πλαίσιο, για να πετύχει η Βρετανία θα πρέπει να επιδιώξει δύο στόχους:
- Πρώτον, θα πρέπει να εδραιώσει μια ισχυρή συνεργασία με την Ε.Ε. σε άλλα σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και η πολιτική για το περιβάλλον.
- Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίσει, ότι μια ολοένα και περισσότερο ενοποιούμενη ευρωζώνη δεν θα φτάσει στο σημείο να μπορεί να αποφασίζει μονομερώς επί δημοσιονομικών και εποπτικών ζητημάτων, μετασχηματίζοντας την ενιαία αγορά ή τον χρηματο-οικονομικό τόμεα της Ευρώπης, επηρεάζοντας τα συμφέροντα της Βρετανίας.
Για τον Dervis, αποτελεί πολιτική και νομική πρόκληση για την Ε.Ε. να επιτρέπει την ύπαρξη περισσοτέρων του ενός νομισμάτων στην επικράτειά της.
Γι' αυτό, σε περίπτωση που τελικά οι Βρετανοί επιλέξουν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε., η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ε.Ε. με πολλαπλά νομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης