Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εξακολουθούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισχυροποίηση των δεσμών μας με την ΕΕ

Τουρκία: Εξακολουθούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στην ισχυροποίηση των δεσμών μας με την ΕΕ
«Από την πλευρά μας, βλέπουμε την Ευρώπη ως πηγή έμπνευσης, ως σημείο αναφοράς, όταν πρόκειται για ενίσχυση του κράτους δικαίου και των κανόνων της δημοκρατίας»
Την πεποίθηση ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στην ισχυροποίηση των δεσμών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους τριγμούς στις σχέσεις των δύο πλευρών, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (15/6) στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Mehmet Simsek, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ένωσης.
Συγκεκριμένα, ο Simsek ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την πλευρά μας, βλέπουμε την Ευρώπη ως πηγή έμπνευσης, ως σημείο αναφοράς, όταν πρόκειται για ενίσχυση του κράτους δικαίου και των κανόνων της δημοκρατίας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι δε βλέπει «ένα υποκατάστατο της ΕΕ γεωγραφικά κοντά στην Τουρκία».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός Brexit, ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ αναφορικά με την επιμονή της Ένωσης να χαλαρώσει η Άγκυρα του αντιτρομοκρατικού νόμους της, ο Simsek τη χαρακτήρισε ως «άδικη».
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να μας καταλάβουν», ήταν το μήνυμά τους προς τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι εάν δε χαλαρώσουν οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, δεν πρόκειται να προχωρήσει η κατάργηση της βίζας για του Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μία συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να διπλασιάσει το διμερές εμπόριο, κοντά στα 160 δισ. δολ. ετησίως, καθιστώντας την Τουρκία έναν εκ των τριών κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Ένωσης, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Η ΕΕ αυτή τη στιγμή αναλύει τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συμφωνίας, όπως το ίδιο κάνει και η Τουρκία, και ελπίζουμε ότι το αργότερα μέχρι τις αρχές του 2017, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να αρχίσουν σε σοβαρή βάση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης