Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

tags :
Draghi: Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη
Οι ανάγκες που μοιραζόμαστε από κοινού και μπορούν να επιτευχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια για το κοινό πρέπει να εντοπίζονται και να επεξηγούνται με μεγαλύτερη σαφήνεια
Χρειαζόμαστε να βρούμε νέους τρόπους για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, σημείωσε σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας σε εκδήλωση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Theodor Waigel.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια επιλογή.
Ανάμεσα στο να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν και να κινηθούμε προς τα εμπρός.
Και αυτό δεν είναι μια επιλογή χωρίς κόστος.
Έχουμε δει ότι το κόστος της αδράνειας είναι υψηλό.
Έχουμε δει το πως αφήνει την οικονομία ευάλωτη σε αστάθεια.
Έχουμε δει πώς η αντιληφθείσα αδυναμία των δημόσιων αρχών στην αντιμετώπιση των αναγκών των λαών τους τροφοδοτεί την απογοήτευση και την απόρριψη.
Και έχουμε δει πόσο αυτοί οι κίνδυνοι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη για τους θεσμούς μας, ακόμη και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, κατά τη γνώμη μου υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς τα εμπρός και αυτός είναι να ολοκληρωθεί το όραμα που ο Theo Waigel μας άφησε.
Αλλά η πρόοδος σήμερα πρέπει να είναι διαφορετική από το παρελθόν.
Πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών και των λαών της Ευρώπης.
Έναν τρόπο που θα χτίζει στα υπάρχοντα θεσμικά όργανα, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερα ότι οι κοινές ανάγκες των ανθρώπων ικανοποιούνται.
Οι ανάγκες που μοιραζόμαστε από κοινού και μπορούν να επιτευχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια για το κοινό πρέπει να εντοπίζονται και να επεξηγούνται με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Αυτές περιλαμβάνουν οικονομικά συμφέροντα, όπως είναι τα οφέλη που παρέχει ένας μεγάλος και πλήρως ολοκληρωμένος χρηματοπιστωτικός χώρος.
Περιλαμβάνουν την άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, την ικανότητα να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της παγκόσμιας μετανάστευσης και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να τα επιτύχει με τρόπους που οι επιμέρους κυβερνήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν.
Και σε αυτούς περιλαμβάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Είναι η απόδειξη του γιατί και πώς τα συμφέροντα αυτά μπορούν να προστατευθούν καλύτερα από κοινού, ώστε να συμπληρώσουν σταδιακά τη συμμόρφωση και τη σύγκλιση ως βάση για την εμπιστοσύνη και την ισχυροποίηση της Ένωσης.
Και νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποδείξεις βρίσκονται ήδη σε κοινή θέα για να τις δουν όλοι.
Αλλά για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε, θα απαιτηθεί από εμάς να αντλήσουμε από τις ιδιότητες που έκαναν τον Theo Waigel ηγέτη.
Η εστίασή του στο μακρύ ορίζοντα και όχι στις απαιτήσεις της ημέρας.
Το θάρρος του στις πεποιθήσεις του και η αντοχή του στο να τις υλοποιεί και να τις ολοκληρώνει.
Και πάνω απ' όλα η μαεστρία του στο να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση.
Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την κληρονομιά του Theo Waigel και να επιτύχουμε τη σταθερότητα και την ευημερία για την οποία χτίστηκε η Ένωσή μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης