Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier: Με ανησυχία παρακολουθεί η Γερμανία τη νατοϊκή άσκηση Ανακόντα 2016 στην Πολωνία

Steinmeier: Με ανησυχία παρακολουθεί η Γερμανία τη νατοϊκή άσκηση Ανακόντα 2016 στην Πολωνία
Ο γερμανός ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για τη δημιουργία έντασης στις σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας 
Με σκληρή γλώσσα αναφέρεται στη στάση του ΝΑΤΟ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση «Ανακόντα 2016» στην πολωνική επικράτεια επισημαίνει ότι όποιος νομίζει ότι με συμβολικές παρελάσεις τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια πλανάται.
Τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός, ρωτά γερμανίδα δημοσιογράφος τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Rolf Mitchenich.
Οδεύει η Γερμανία προς την απομόνωση εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας;
«Όχι, δεν το νομίζω», απαντά ο Mitchenich.
«Υπάρχουν κι άλλες κυβερνήσεις στη νότια Ευρώπη, όπως η κυβέρνηση Renzi, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες με την ίδια προσέγγιση που προέρχεται από τις ιστορικές εμπειρίες με τη Ρωσία.
Όλοι αυτοί επισημαίνουν την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία.
Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε ορισμένους τομείς έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Ρώσους.
Το τελευταίο ψήφισμα 2292 των ΗΕ για τη Λιβύη, που αφορά σε εμπάργκο όπλων και στήριξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποδεικνύει ότι και η Ρωσία θέλει να διαβεί τον ίδιο δρόμο μαζί με τους δυτικούς εταίρους».
«Να υιοθετήσει η κυβέρνηση τη θέση Steinemeier»
Οι απόψεις του γερμανού υπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις από το συγκυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, του οποίου ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ότι το Νάτο δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αμυντική ικανότητά του.
Διαφαίνεται ρήξη στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού;
«Δεν θα το έλεγα ρήξη, αλλά διαφορετική ερμηνεία των λεγομένων, που προκύπτει και από την συνταγματικά καθιερωμένη ανεξαρτησία διαμόρφωσης πολιτικής μέσα στις κατευθυντήριες γραμμές της καγκελαρίου.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση να καταγράψει τις θέσεις του Steimeier, διότι συνήθως έχει δίκαιο.
Να σας θυμίσω ότι όταν επρόκειτο για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης στήριξε την καγκελάριο να μεταβεί στο Μινσκ χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων ότι θα κατέληγε η συνάντηση σε συμφωνία.
Χρειάζεται να δοθούν καθαρά μηνύματα και ο Steinmeier αυτό ακριβώς τώρα κάνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης