Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 65,3 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους το 2015

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 65,3 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους το 2015
Ο σχετικός αριθμός βρισκόταν στους 59,5 εκατ. ανθρώπους το 2014, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50% (!) τα τελευταία πέντε χρόνια
Περισσότεροι από 65,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους παγκοσμίως κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε σήμερα (20/6) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με το εν λόγω νούμερο να αποτελεί ρεκόρ, την ίδια στιγμή που οι εστίες πολέμου ανά την υφήλιο αυξάνονται συνεχώς.
Συγκεκριμένα, ο σχετικός αριθμός βρισκόταν στους 59,5 εκατ. ανθρώπους το 2014, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50% (!) τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως 1 στους 113 ανθρώπους στον πλανήτη είναι πλέον πρόσφυγας, αιτών άσυλό ή εσωτερικά εκτοπισμένος από το σπίτι του σε μία χώρα.
Καθοριστική συμβολή στη δραματική αυτή αύξηση δείχνουν να έχουν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία, Αφγανιστάν, Μπουρούντι και Νότιο Σουδάν, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό περισσοτέρων από 21,3 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά.
«Οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίες διασχίζουν τη Μεσόγειο και καταφθάνουν στις ακτές της Ευρώπης, αποτελούν τη μεγαλύτερη ένδειξη ότι αν δε λύσεις τα προβλήματα, αυτά θα έρθουν σε σένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, στοχοποιώντας ουσιαστικά την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Δύση για την επίλυση των εν λόγω συγκρούσεων.
«Είναι οδυνηρό που έχει χρειαστεί να περάσει τόσο πολύς καιρός για τους ανθρώπους των οικονομικά εύπορων χωρών ώστε να το κατανοήσουν αυτό», τόνισε ο Grandi, προσθέτοντας ότι χρειάζεται έντονη πολιτική δράση ώστε να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά τις προσφυγικές ροές στις δυτικές χώρες.
Η εν λόγω έκθεση, καθώς και τα σχετικά σχόλια, έρχονται σε μία περίοδο όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τις χώρες τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν την έντονη ξενοφοβία η οποία καλλιεργείται στο δυτικό κόσμο, καθώς και τους αυστηρότερους νόμους που θεσπίζει σταδιακά κάθε κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης