Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (Αυστριακός πρόεδρος): Μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών θα ήταν δυσάρεστη

Fischer (Αυστριακός πρόεδρος): Μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών θα ήταν δυσάρεστη
Τι ανέφερε ο απερχόμενος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer,  για την δωδεκάχρονη θητεία του
Δυσάρεστη θα ήταν μεν μια ενδεχόμενη επανάληψη των αυστριακών προεδρικών εκλογών, αλλά φυσικά και δεν θα συνιστούσε μία κρατική κρίση, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο απερχόμενος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer.
Σημειώνεται ότι η δεύτερη θητεία του Heinz Fischer στο ύπατο αξίωμα της χώρας λήγει στις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Heinz Fischer, θα πρέπει να γίνει σεβαστή όποια και να είναι η απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ως προς την προσφυγή που κατατέθηκε σε αυτό (σ.σ.: από την αυστριακή ακροδεξιά) κατά του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Τόνισε επίσης ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και πως αν αυτό επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε θα γίνει κανονικά η προγραμματισμένη για την 8η Ιουλίου παράδοση των καθηκόντων στον νικητή των προεδρικών εκλογών Alexander Van der Bellen.
Όπως ανέφερε ο Heinz Fischer, η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για την περίπτωση μίας επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών μετά το καλοκαίρι, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στην Αυστρία, αλλά ακόμη και μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευπρέπεια.
Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο χωρίς το ίδιο να διαπιστώσει καμία ένδειξη για νοθεία, ολοκλήρωσε την Παρασκευή 24 Ιουνίου την εξέταση, σε δημόσια ακρόαση, των 90 μαρτύρων, στο πλαίσιο της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 22 Μαΐου στην Αυστρία, που κατέθεσε, ενώπιων του πριν δύο εβδομάδες το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Μάλιστα, ο υποψήφιος από  το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, Norbert Hofer, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι του 50,3% του αντιπάλου του, υποψήφιου των Πρασίνων, Alexander Van der Bellen, τη νίκη στον οποίο έδωσαν οι επιστολικές ψήφοι.
Έτσι, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 30.863 ψήφοι.
Ωστόσο, κατά τις συνεδριάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήλθαν στο φως σειρά τυπικών λαθών κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, χωρίς ωστόσο να προκύψει ένδειξη για την νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.
Σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Heinz Fischer σημείωσε πως πρέπει να εκληφθεί ως ένα εγερτήριο και όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν προσπάθειες για την καλύτερη απ' ό,τι μέχρι τώρα υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας.
Εκτίμησε ως απίθανο να προκύψει ένα φαινόμενο "ντόμινο" σε άλλες χώρες, όπως η Δανία ή η Γαλλία, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει σε αυτές μια πλειοψηφία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.
Κατά τον ίδιο, αυτό που δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλα τα επίπεδα, «στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα εθνικά Κοινοβούλια, στη Διοίκηση, στη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ότι δεν υπάρχουν μεν μαγικές συνταγές ούτε μαγικά ραβδιά, όμως θα γινόταν αισθητό από τους πολίτες εάν όλοι οι παραπάνω έλεγαν ότι πρέπει να φέρουν την ΕΕ και τους θεσμούς πλησιέστερα στους ανθρώπους και να μειώσουν τη γραφειοκρατία.
Περαιτέρω, μιλώντας για την δική του δωδεκάχρονη θητεία ως ομοσπονδιακού προέδρου, ο Heinz Fischer χαρακτήρισε «ωραιότερη και σημαντικότερη εμπειρία του» την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα, στις προεδρικές εκλογές του 2010 με ποσοστό 79,7%, κάτι που όπως είπε «όχι μόνον δεν περίμενε αλλά ούτε καν θα τολμούσε να ονειρευτεί».
Για τους ηγέτες του κόσμου που συνάντησε κατά τα 142 ταξίδια του στο εξωτερικό ή τους οποίους υποδέχθηκε σε επίσημες επισκέψεις στη Βιέννη, ο απερχόμενος Αυστριακός Πρόεδρος ανέφερε ότι τον εντυπωσίασε περισσότερο ο Αμερικανός Πρόεδρος B. Obama, τον οποίο, όπως είπε, κανένας δεν μπορεί απλά να προσπεράσει, καθώς , όπως τόνισε, είναι ένας «απίθανα χαρισματικός τύπος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης