Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδρά η Ιταλία στην υποβάθμισή της από τη Fitch - Σε αντίπαλα στρατόπεδα Berlusconi -Tremonti

tags :
Αντιδρά η Ιταλία στην υποβάθμισή της από τη Fitch - Σε αντίπαλα στρατόπεδα Berlusconi -Tremonti
Αντιδράσεις στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο της Ιταλίας προκάλεσε η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο οίκος υποβάθμισε κατά μια κλίμακα, σε Α+ από ΑΑ- προηγουμένως, την αξιολόγησης της Ιταλίας, με αρνητικό outlook.
Ο γενικός διευθυντής της Bank of Italy, Fabrizio Saccomanni, δήλωσε ότι "η υποβάθμιση αυτή δεν αποτελεί κάτι το καινούριο, διότι οι οίκοι αξιολόγησης πάνε πάντα μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση, την ίδια στιγμή".
Σύμφωνα με τον ίδιο, που είναι και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Mario Draghi στο τιμόνι της Bank of Italy, οι ιταλικές τράπεζες έχουν έναν βαθμό σταθερότητας και κεφαλαιοποίησης που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".
Την ίδια ώρα, η Ένωση Βιομηχανιών της Ιταλίας υπογραμμίζει ότι "με το να επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, κινδυνεύουμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε, για πολύ καιρό ακόμα, παγκόσμια προβλήματα όπως η ανεργία και οι ανεπαρκείς ρυθμοί ανάπτυξης".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi δεν σχολίασε την υποβάθμιση, διότι βρίσκεται εκτός Ιταλίας, στη Ρωσία όπου συμμετέχει στη γιορτή για τα 59α γενέθλια του Vladimir Putin. Η αντιπολίτευση, όμως, συνεχίζει να ζητά την παραίτησή του και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής ή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων για την ανάπτυξη της χώρας έχουν δημιουργηθεί δυο "ομάδες": η πρώτη θεωρεί ότι θα μπορούσε να περιέχει και μια νέα νομιμοποίηση αυθαιρέτων, όπως και ευνοϊκό διακανονισμό οφειλών προς το δημόσιο για να μπορέσουν να εξευρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι σε μια τόσο δύσκολη φάση λιτότητας. Ο ίδιος ο Βerlusconi έδειξε να μην απορρίπτει την όλη θεωρία, υποστηριζόμενος και από τον αρμόδιο υπουργό για τις περιφέρειες.
Η δεύτερη "ομάδα" με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Julio Tremonti θεωρεί, αντιθέτως, τη συγκεκριμένη λύση πέρα για πέρα λανθασμένη, διότι, με τον τρόπο αυτό, θα σταλεί λανθασμένο μήνυμα και θα χαντακωθεί η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται, για να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης