Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Δικαιώθηκε στο Δικαστήριο το ακροδεξιό κόμμα – Επαναλαμβάνεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών

Αυστρία: Δικαιώθηκε στο Δικαστήριο το ακροδεξιό κόμμα – Επαναλαμβάνεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών
Τις προεδρικές εκλογές κέρδισε ο υποψήφιος των Πρασίνων, με μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά από τον ακροδεξιό αντίπαλο του
Την επανάληψη του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, έπειτα από την προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων (FPO).
Το ακροδεξιό κόμμα της χώρας είχε προσφύγει λίγες ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση, εξαιτίας της οριακής διαφοράς που υπήρξε ανάμεσα στον υποψήφιο του, Norbert Hofer, και τον Alexander Van der Bellen.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη σημερινή, ιστορική του απόφαση, επικαλέστηκε "παρατυπίες" στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπήρξε "παραβίαση των κανόνων στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων, σε πολλές περιοχές της χώρας", συμπληρώνοντας ότι "οι νόμοι που διέπουν την εκλογική διαδικασία πρέπει να τηρούνατι αυστηρά".
Βέβαια, τα παραπάνω εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την εντιμότητα των αυστριακών Αρχών σχετικά με την καταμέτρηση, καθώς είναι πρωτοφανές να αποφασίζεται η επανάληψη μίας τόσο σημαντικής διαδικασίας, όπως οι προεδρικές εκλογές. 
Θυμίζουμε πως τις προεδρικές εκλογές κέρδισε ο υποψήφιος των Πρασίνων, με μερικές χιλιάδες ψήφους, 31.000 για την ακρίβεια, διαφορά, από τον ακροδεξιό αντίπαλο του. 
Το ποσοστό που κατέλαβαν οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές - θρίλερ ήταν 50,3% και 49,7%, έπειτα και από την καταμέτρηση των 700.000 επιστολικών ψήφων.
Ωστόσο, μέχρι την καταμέτρηση των επιστολικών, η διαφορά ήταν πραγματικά ελάχιστη.
Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης μετά το κλείσιμο της κάλπης υπήρξε ένα πρωτοφανές κοντραστ συναισθημάτων, καθώς το προβάδισμα εναλλασόταν συνεχώς.
Εν των μεταξύ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών o Norbert Hofer είχε "κάνει περίπατο", καταλαμβάνοντας το 36% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, χωρίς ωστόσο να κερδίζει την πλειοψηφία.
Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι η Αυστρία είναι το κράτος μέλος της Ε.Ε. με τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστήριξης της άκρας δεξιάς...
Το ακροδεξιό σοκ στη χώρα βρίσκεται ακόμα στις αρχές...
Οι δημοσκοπήσιες που έρχονται κατά καιρούς στο φως και αφορούν την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, δίνουν πρωτιά στο FPO με διαφορά έως και +8% από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η άνοδος του κόμματος συμπίπτει με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, την οποία κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, αντιμετώπισαν με μονομερές κλείσιμο των συνόρων...
Ο φόβος των Ευρωπαίων για το Ισλάμ αποτελεί πρόσφορο έδαφος στους εθνικιστές που υπόσχονται την απαγόρευση εισόδου στους "εισβολείς" πρόσφυγες και μετανάστες, παραποιώντας έτσι τις ηθικές, ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.
Σαν να μην έφτανε ο προβληματισμός για το Brexit, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης