Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καυτός» Οκτώβριος για την Ευρώπη - Δημοψηφίσματα σε Ουγγαρία, Ιταλία και εκλογές στην Αυστρία

tags :
«Καυτός» Οκτώβριος για την Ευρώπη - Δημοψηφίσματα σε Ουγγαρία, Ιταλία και εκλογές στην Αυστρία
Σε διαρκή δοκιμασία η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Καυτός» θα είναι ο Οκτώβριος του 2016 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες κρύβουν νέους κινδύνους για την ενότητα, μετά το σοκ του Brexit, καθώς ενισχύεται το κύμα του ευρωσκεπτικισμού. 
Στις 2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει η Ουγγαρία για το προσφυγικό, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η επανάληψη του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ιταλία, το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για την Ε.Ε. μετά το Brexit. 

Ουγγαρία

Οι Ούγγροι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα:
“Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;”.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιάνος ‘Αντερ.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην ΕΕ.
Η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που πρωτοστάτησαν στο κλείσιμο των συνόρων του βαλκανικού δρόμου. 

Αυστρία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Wolfgang Sobotka δήλωσε ότι θα προτείνει να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου η επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.
Ο Sobotka δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν την συνεδρίαση της κυβέρνησης, ότι θα υποβάλει την πρόταση του και «το Υπουργικό Συμβούλιο θα συμφωνήσει, ελπίζω".
Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας διέταξε την επανάληψη του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά από 4 ημέρες ανακρίσεων περισσότερων από 60 μαρτύρων, που αποκάλυψαν εκτεταμένες παρατυπίες στην καταμέτρηση των ταχυδρομικών ψήφων, μετά από προσφυγή του ακροδεξιού κόμματος. 
Η ψηφοφορία της 22ας Μαΐου ακυρώθηκε με απόφασή του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, με την αποδοχή της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Ο υπαρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τους στις εκλογές, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που κανονικά επρόκειτο να ορκιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας. 

Ιταλία

Ως τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για την Ευρώπη μετά το Brexit, χαρακτηρίζει η Citigroup το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία τον Οκτώβριο.
Σε σημείωμά της με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2016, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει:
«Το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελεί πιθανότητα το μεγαλύτερο ρίσκο για το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο το 2016, εκτός των ζητημάτων που αφορούν τη Βρετανία».
Όπως τονίζει η Citigroup, το δημοψήφισμα αυξάνει το ρίσκο για μια «έξοδο» του πρωθυπουργού Matteo Renzi, στην περίπτωση που ηττηθεί, την ώρα που ενισχύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Grillo, σε μια χώρα μετα τα υψηλότερα ποσοστά ευρωσκεπτικισμού.
Στο δημοψήφισμα στην Ιταλία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και ο Renzi έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν απορριφθεί η πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης