Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ρωσία το Brexit ώστε να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ

Marketwatch: Πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ρωσία το Brexit ώστε να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ
Με τη Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί μία από τις κύριες πηγές πίεσης προς τη Ρωσία, είναι φανερό ότι μία έξοδός της από το μπλοκ των 28 θα αποδυνάμωνε τόσο την πίεση του Λονδίνου, όσο και την ισχύ της ΕΕ ως σύνολο
Στο γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρεται το Marketwatch, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αστάθεια που έχει προκληθεί εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης, προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της.
Συγκεκριμένα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί μία αρκετά μεγάλη κρίση «εντός των τειχών της», γεγονός που ενδεχομένως να αποσπάσει την προσοχή της από ζητήματα που υπάρχουν εκτός της ΕΕ, όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, ο εμφύλιος στη Συρία, καθώς και η διένεξη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με τη Ρωσία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στις τρεις περιπτώσεις.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν λιγότερη βάση στην πολιτική και οικονομική ενίσχυση της πρώην Σοβιετικής περιφέρειας, ένα κομμάτι στο οποίο η Μόσχα επιθυμεί σταδιακά να ανακτήσει έναν μερικό έλεγχο.
Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ιταλίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας), οι οποίες ασκούν πιέσεις προκειμένου να αρθούν οι εν λόγω κυρώσεις, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει για τις ίδιες μία τέτοια εξέλιξη.
Αν και αυτή η σταδιακή διάσταση απόψεων στο εν λόγω ζήτημα εντός της ΕΕ ενδέχεται να μη βλάψει την ενότητά της, ωστόσο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να ταράξει τα νερά εντός της ηπείρου από διάφορες απόψεις.
Με τη Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί μία από τις κύριες πηγές πίεσης προς τη Ρωσία, είναι φανερό ότι μία έξοδός της από το μπλοκ των 28 θα αποδυνάμωνε τόσο την πίεση του Λονδίνου, όσο και την ισχύ της ΕΕ ως σύνολο.
Επιπλέον, η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη ρήξη εντός της Ένωσης, ενθαρρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανόδους των ευρωσκεπτικιστών πολικών, όπως είναι η Marine Le Pen στη Γαλλία και ο Geert Wilders στην Ολλανδία, οι οποίοι ήδη ζητάνε τη διεξαγωγή παρόμοιων δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.
Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, θα θεωρηθεί λογικό εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να άρουν τις κυρώσεις προς τη Μόσχα, προκειμένου ενδεχομένως να αναθερμάνουν τις σχεδόν ψυχορπολεμικές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ τους
Ωστόσο, μένει να δούμε εάν η Μόσχα όντως προχωρήσει στις εν λόγω κινήσεις, καθώς και εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετριάσει όντως τη στάση της, ή αν θα αποφασίσει να την ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο, ως αντίποινα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρωσία δεν αναμένεται να μείνει απαθής στις εν λόγω εξελίξεις, καθώς ήδη το Brexit έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές, και ιδιαιτέρως στην αγορά πετρελαίου, από την οποία εξαρτάται άμεσα η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης