Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με αμερικανική στήριξη τάχθηκε ο Obama - Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με αμερικανική στήριξη τάχθηκε ο Obama - Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η συνάντηση Obama -Τσίπρα έγινε κατόπιν αμερικανικού αιτήματος
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος B. Obama στη 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η συνάντηση έγινε κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, ενώ παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Obama και Τσίπρας, συζήτησαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών της προκλήσεων, του προσφυγικού αλλά και την αμερικανική στήριξη για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους με τον αμερικανό πρόεδρο να ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις,.
Στην ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ακόμη:
«Ο πρόεδρος επιδοκίμασε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε την πιο μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του, κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ανέδειξε, κατά τις πληροφορίες, τα εξής:
• Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφαλείας, όπως οικοδομήθηκε μετά τον ψυχρό πόλεμο, έχει σε μεγάλο βαθμό αποδομηθεί.
• Η αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και βέβαια η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
• Είναι σαφές, επίσης, ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να προασπίσουμε την συνολική, αδιαίρετη ασφάλειά μας.
Κάθε Σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει και να προβάλλει τις ανάγκες του για λήψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις ανάγκες αυτές. Αυτό έγινε. Αποφασίστηκε στη Σύνοδό μας.
• Ενδυναμώσαμε την προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί.
Αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά, ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλος κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.
• Απαραίτητο στοιχείο για να εξασφαλίσουμε την αδιαίρετη ασφάλειά μας δεν είναι μόνο το πλαίσιο αποτροπής και άμυνάς μας, αλλά και τα εργαλεία και οι δίαυλοι διαλόγου μας.
Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, την συλλογική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς να ξαναρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα, βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
H οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της.
• Και αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι«εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων, την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.
Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.
• Από πλευράς μας, καλωσορίσαμε και υποστηρίξαμε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.
• Αποτελεί πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα,να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις.
• Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει καταρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.



Τι λέει η ελληνική πλευρά για τη συνάντηση Obama - Τσίπρα

H πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού πρόεδρου B. Obama.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς, η οποία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του bankingnews, που πρώτο έγραψε για τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση έγινε αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, Jack Lew. 
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. 
Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ. 
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. 
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. 
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης