Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία ανησυχεί ότι το Brexit θα οδηγήσει σε άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Κίνα

Η Ιαπωνία ανησυχεί ότι το Brexit θα οδηγήσει σε άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Κίνα
O ειδικός σύμβουλος Εξωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είπε, ότι το Brexit "θα μπορούσε ακόμα και να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού".
Η Ιαπωνία εκφράζει τις ανησυχίες της, ότι το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Κίνα, ως μία από τις συνέπειες του διαζυγίου του Λονδίνου -που είναι σφοδρός υποστηρικτής του εμπάργκο- από τις Βρυξέλλες.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο ειδικός σύμβουλος Εξωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Katsuyuki Kawai είπε, ότι το Brexit "θα μπορούσε ακόμα και να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού".
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τα σχόλια του Kawai δείχνουν, ότι η Ιαπωνία φοβάται, πως η έξοδος του παραδοσιακού της συμμάχου από την ΕΕ, τις αποφάσεις της οποίας επηρέαζε ως τώρα, θα μπορούσε να βλάψει τη δική της εθνική ασφάλεια.
"Μεταξύ των φίλων μας στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής της άποψης της Ιαπωνίας, ότι το εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας θα πρέπει να συνεχιστεί", είπε ο κ Kawai.
Πρόσθεσε δε, ότι "βγαίνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, θα μπορούσε ίσως σιγά-σιγά το εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας να αρθεί", τονίζοντας ότι "αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να δούμε".
Η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων στην Κίνα μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Το Πεκίνο πιέζει από την πλευρά του, ζητώντας να αρθεί το εμπάργκο και το θέμα παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ.
Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ της άρσης του εμπάργκο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης του.
Η Κίνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των οπλικών της συστημάτων, αλλά επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής ευρωπαϊκών κρατών.
Η άρση του εμπάργκο απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, έτσι ώστε καμία αλλαγή να μην θεωρείται πιθανή, μέχρι η Βρετανία να βγει και επισήμως από την ΕΕ.
Αλλά μετά το Brexit, οι ισορροπίες σε τέτοια θέματα εξωτερικής πολιτικής εντός της ΕΕ είναι πιθανό να αλλάξουν.
Μέχρι στιγμής πάντως το Τόκιο έχει επικεντρωθεί κυρίως στις συνέπειες του Brexit για τις περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρείες με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης