Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας δεν πρέπει να τεθεί στη Σύνοδο ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών

Κίνα: Το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας δεν πρέπει να τεθεί στη Σύνοδο ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών
Στη Σύνοδο, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες θα επιπλήξουν το Πεκίνο για τους χειρισμούς του στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Θάλασσας
Το επίμαχο ζήτημα για κυριαρχία στη Νότια ασιατική Θάλασσα δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στη Σύνοδο του ASEM (Asia-Europe Meeting), αναφέρει ο αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Kong Xuanyou.
Όπως αναμένεται, στη Σύνοδο που θα γίνει 15-16/7 στη Μογγολία, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες θα επιπλήξουν το Πεκίνο για τους χειρισμούς του στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Θάλασσας, κάτι που η Κίνα θέλει να αποφύγει.
Το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο, αν ληφθεί υπόψη ότι αύριο 12/7 το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφασίσει για τις διεκδικήσεις Κίνας και Φιλιππίνων στη θαλάσσια περιοχή.
Τη Ν. Θάλασσα διεκδικούν επίσης με αξιώσεις και το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταιβάν και, αθόρυβα, οι ΗΠΑ.
Θυμίζουμε πως ενόψει της Συνόδου, το Πεκίνο είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες πως «θα συνεργαστεί με τις χώρες της ASEAN για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Ν. Θάλασσα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε απόφαση επιβάλλεται από τρίτους, ως μέσο επίλυσης».
Από τη Νότια Θάλασσα περνούν ετησίως εμπορεύματα συνολικής αξίας πάνω από 5 τρισ. δολ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης