Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: «Αγκάθι» για την αμερικανική οικονομία τα… δάνεια για την απόκτηση αυτοκινήτων

tags :
CNN: «Αγκάθι» για την αμερικανική οικονομία τα… δάνεια για την απόκτηση αυτοκινήτων
Το σύνολο των σχετικών δανείων έχει ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολ, σημειώνοντας αύξηση +40% από τα τέλη του 2009
Τον κώδωνα του κινδύνου προς την αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι κρούει το CNN, επικαλούμενο πηγή από τις τραπεζικές αρχές της χώρας, καθώς το σύνολο των δανείων για την αγορά αυτοκινήτου φέρεται να έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ, με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των σχετικών δανείων να αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Συγκεκριμένα, το Γραφείο του Ελεγκτή Νομισμάτων (OCC) χαρακτήρισε την εν λόγω αύξηση ως «άνευ προηγουμένου», ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι ο τεράστιος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, τις οδηγούν να χαλαρώνουν σε μεγάλο βαθμό τα εγγυητικά κριτήρια.
«Οι κίνδυνοι στο δανεισμό αυτοκινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η OCC, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ούτε σε συγκεκριμένες τράπεζες οι οποίες απειλούνται, ούτε σε ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση αντικατοπτρίζει της ανησυχίες που επικρατούν στην αμερικανική αγορά αναφορικά με το ζήτημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόεδρο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος δήλωσε ότι ο τομέας δανείων για αυτοκίνητα δείχνει να βρίσκεται «σε τεντωμένο σχοινί».
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, το σύνολο των δανείων έχει ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολ, σημειώνοντας αύξηση +40% από τα τέλη του 2009, με τους αμερικανούς να σημειώνουν ρεκόρ στις πωλήσεις οχημάτων το 2015.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας τραπεζών βρίσκονται μεταξύ άλλων οι Ally Financial και η Wells Fargo, με την πλειοψηφία των δανειστών να μη λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες κατά τις οποίες εγκρίνονται τα δάνεια.
Η έκθεση ωστόσο καταλήγει ότι η αύξηση στα δάνεια για την απόκτηση αυτοκινήτων δεν είναι ικανή να θέσει σε τόσο μεγάλο κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς πλέον οι τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν απώλειες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης