Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κοντά σε συμφωνία για τις ιταλικές τράπεζες - Κρατική εγγύηση για πώληση NPLs

tags :
Reuters: Κοντά σε συμφωνία για τις ιταλικές τράπεζες - Κρατική εγγύηση για πώληση NPLs
Tο πρώτο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων είναι έτοιμο για πώληση
Κοντά σε συμφωνία για την προστασία των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η Ρώμη επιδιώκει να εγκρίνει διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει κρατική εγγύηση για τις τράπεζες, ώστε να τις βοηθήσει να πουλήσουν «κόκκινα» δάνειά τους στις αρχές του Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή, προσθέτοντας ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο (κόκκινων δανείων) είναι έτοιμο για πώληση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,12%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, ενώ αρχικά κινήθηκαν ανοδικά.
Η διαφορά τους με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (bund), υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων.
«Εάν υπάρξει κάποιος τρόπος, με τον οποίο οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνειά τους, αυτό θα ήταν πολύ θετικό για την οικονομία και, με τη σειρά του, θα επέτρεπε περαιτέρω μείωση στα spreads των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (από τις αντίστοιχες των γερμανικών ομολόγων)», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της Mizuho.

Ισχυρή άνοδος στις μετοχές των τραπεζών

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν σήμερα (12/07) οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, καθώς αμβλύνεται η ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται 4,7% στα 12,5 ευρώ.
Η μετοχή της Commerzbank σημειώνει άνοδο 2,5% στα 5,9 ευρώ.
Στο Μιλάνο, η Banca Monte dei Paschi, καταγράφει κέρδη 2,2% στα 0,30 ευρώ.
Ράλι 8,5% στα 2 ευρώ σημειώνει η μετοχή της Unicredit, μετά το deal για την πώληση του 10% που κατέχει στην FinecoBank, έναντι 328 εκατ. ευρώ.
Στα 2,3 ευρώ με άνοδο 4% διαπραγματεύεται η Banco Popolare.
Aνοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές και στο Παρίσι.
H BNP Paribas ενισχύεται 3,5% στα 41,7 ευρώ, ενώ η Credit Agricole καταγράφει κέρδη 2,8% στα 7,8 ευρώ.

Renzi: Απόλυτα εφικτή η συμφωνία

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
«Μια συμφωνία για τις τράπεζες με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή, πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στην Corriere della Sera.
Σύμφωνα με τον ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, «αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα παράγωγα των ξένων τραπεζών και όχι τόσο τα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις ιταλικές τράπεζες».
Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας La Repubblica, η κύρια έμμεση αναφορά του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι για την περίπτωση της Deutsche Bank, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Δεν είμαστε πλέον ο ασθενής της Ευρώπης», δηλώνει με έμφαση ο Renzi, ο οποίος υπενθυμίζει ότι πλέον η Ιταλία ανήκει στις χώρες που προτείνουν λύσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Merkel: Είμαι πεπεισμένη ότι το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών θα επιλυθεί με καλό τρόπο

Αισιόδοξη ότι δε θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία και τις ιταλικές τράπεζες, αλλά ότι τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν με καλό τρόπο, εμφανίστηκε με σημερινές (12/7) δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Ειδικότερα, κατέστησε σαφές πως «σε ό,τι αφορά την Ιταλία υπάρχουν εντατικές συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνηση με την Κομισιόν, ενώ σήμερα συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών».
«Είμαι πεπεισμένη ότι τα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν εκεί θα επιλυθούν με καλό τρόπο. Συνολικά, δεν βλέπω κρίσιμες εξελίξεις», υπογράμμισε η Merkel.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης