Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αποτελεί τη βασική ανησυχία για τους επενδυτές χρέους στην ευρωπαϊκή αγορά

Fitch: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αποτελεί τη βασική ανησυχία για τους επενδυτές χρέους στην ευρωπαϊκή αγορά
Η Fitch τονίζει πως το Brexit θα οδηγήσει σε μία κινητοποίηση τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς θα χρειαστεί μία περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι η βασική ανησυχία των επενδυτών στην αγορά χρέους στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Fitch Ratings το διάστημα 1/3 έως και 23/6, την ημερομηνία δηλαδή που διεξήχθη το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ειδικότερα, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή αγορά χρέους είναι ο γεωπολιτικός, ενώ δεύτερη στη λίστα, με 67%, ήταν η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καμία άλλη από τις απαντήσεις των επενδυτών δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50%, αναφέρει η έρευνα του οίκου αξιολόγησης.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αφορούν την ένταση που επικρατεί στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής, η οποία επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη, μέσω των συνεχόμενων προσφυγικών ροών.
Επίσης, ο κατακερματισμός της Ευρώπης λόγω των συνεχόμενων κρίσεων σε χώρες της Ευρωζώνης, θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το εγχείρημα της Ε.Ε.
Μετά και την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, η Fitch προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά πολύ η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, κάτι που σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης του νησιού, θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση ορισμένων κρατών – μελών.
Τέλος, η Fitch τονίζει πως το Brexit θα οδηγήσει σε μία κινητοποίηση τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς θα χρειαστεί μία περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Fitch διαπιστώνει πως μόνο το 22% των επενδυτών βλέπει με καλό μάτι τα αρνητικά επιτόκια, με το 41% να δηλώνει ότι το κόστος για το χρηματοπιστωτικό τομέα είναι μεγάλο και το 37% να θεωρεί πως απλά δεν λειτουργούν, καθώς οι καταθέσεις πρέπει να αυξάνονται για να υπάρξει και εκτόξευση των επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης