Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche bank: Οι 6 προτάσεις για την τραπεζική κρίση - ΑΜΚ 28 δισ για τις Ιταλικές τράπεζες

Deutsche bank: Οι 6 προτάσεις για την τραπεζική κρίση - ΑΜΚ 28 δισ για τις Ιταλικές τράπεζες
Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί σε περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων - σήμερα στο -0,4% - και να είναι πιο ευέλικτη ως προς την νομισματική πολιτική.
Τις 6 προτάσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης στον απόηχο και του Brexit, παραθέτει η Deutsche Bank, σε έκθεση της 37 σελίδων.
Στον απόηχο του Brexit, η Ιταλία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται, αρνητικά στο προσκήνιο.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ιταλίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ένα δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τον Οκτώβριο του 2016 μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Matteo Renzi και να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank στην τελευταία 37 σελίδων ανάλυσης της παραθέτει ένα σχέδιο 6 σημειών που πιστεύει ότι θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και θα το θωρακίσει από την καταιγίδα.
Με βάση την Deutsche bank θα πρέπει να γίνουν τα εξής

1) Να δοθεί σοβαρή κεφαλαιακή ένεση 28 δισεκ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Deutsche υποστηρίζει ότι θα πρέπει να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δανεία στις αγορές σε τιμές χωρίς discount.

2)Σε περιόδους κρίσεων θα πρέπει να ανασταλούν οι κανόνες τόσο για τις κρατικές ενισχύσεις και όσο και οι κανόνες bail-in από την ΕΚΤ, ώστε να λαμβάνονται μέτρα άμεσης δράσης που δεν θα βρίσκονται σε αντίθεση με τους τραπεζικούς κανόνες.

3)Να επιτρέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους ευρωπαικούς μηχανισμούς ιδανικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM.
Ωστόσο, η Deutsche Bank αναγνωρίζει ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε εθνικό επίπεδο.

4) Η Deutsche υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση της πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ώστε να συμπεριλάβει ένα ευρύ σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας.
Η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη άρχισε να λειτουργεί το 2012 και σήμερα περιλαμβάνει δύο βασικά συστήματα με προεξάρχον τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό SSM.

5)Η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων στους ελέγχους κεφαλαίου. 
Η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων θα αυξηθούν κατά περίπου 1% από το 2019.
 
6) Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί σε περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων - σήμερα στο -0,4% - και να είναι πιο ευέλικτη ως προς την νομισματική πολιτική.
Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων θα έχει πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στην ισοτιμία, ενώ θα ζημιώσει το τραπεζικό σύστημα.

Κατά την Deutshe bank έχει υποβάλλει μια λίστα 6 προτάσεων με στόχο να ενισχυθεί η σταθερότητα του ιταλικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό θα είναι βασικό όφελος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει και την παρατεταμένη αβεβαιότητα του Brexit.
Επίσης αποκλίνουσες χώρες βραχυπρόθεσμα λόγω πολιτικών συμφερόντων και ρυθμιστικών και νομικών περιορισμών αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την πρόληψη της οικονομικής αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης