Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα μόνος ενισχυμένος ο Erdogan

tags :
Γερμανικός Τύπος: Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα μόνος ενισχυμένος ο Erdogan
Το πραξικόπημα δίνει στον Erdogan τη δυνατότητα να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το στόχο μιας δικτατορίας αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα
Την εκτίμηση πως από το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Rejep Tayip Erdogan βγαίνει ενισχυμένος διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία τονίζει ότι στο εξής η ανασφάλεια και οι φόβοι πολλών Τούρκων θα ενταθούν αντί να αμβλυνθούν.
«Είναι οι φόβοι απέναντι στο απρόβλεπτο, σε ένα κυνήγι μαγισσών, την καταδίωξη επικριτών της κυβέρνησης, μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια ανατροπή εκ των άνω.
Ο Tayip Erdogan χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως δώρο θεού.
Μια ομολογουμένως περίεργη δήλωση αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Αποκαλύπτει όμως τα συμπεράσματα που εξάγει ο τούρκος πρόεδρος από όσα συνέβησαν.
Η απόπειρα κατά της εξουσίας του, την ενίσχυσε, εν τέλει, ακόμα περισσότερο» αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με την ίδια θέση – εκτίμηση συμφωνεί και η Frankfurter Rundschau.
«Το πραξικόπημα δίνει στον πρόεδρο Erdogan τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με τους αντιπάλους του, να ξεφορτωθεί επικριτές και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το στόχο μιας δικτατορίας.
Η τακτική αυτή προσκρούει τόσο στο τουρκικό σύνταγμα όσο και στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.
Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η στρατηγική Erdogan συνιστά ανατροπή, ένα πολιτικό πραξικόπημα του προέδρου.
Το αφεντικό του Βοσπόρου ούτε που σκέπτεται να κάνει βήματα προς μια εθνική συμφιλίωση.
Οι νεαροί πραξικοπηματίες αξιωματικοί είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης στην Τουρκία, καθώς και της αδυναμίας των θεσμικών της οργάνων» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται τι θα κάνει τώρα η ΕΕ απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία.
«Ο Tayip Erdogan δεν χρειάζεται τις Βρυξέλλες.
Οι δηλώσεις του δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: Η Τουρκία δεν θα ρωτήσει κανένα για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Σε περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθήσει να περιορίζει τις προσφυγικές ροές, αλλά παράλληλα αρχίσει να εκτελεί αντιπάλους, τότε η ΕΕ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Για μια ακόμα φορά οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε σταυροδρόμι.
Θα πρέπει από τη μια πλευρά να στηρίξουν τους Τούρκους και από την άλλη να μην βρεθούν σε σχέση εξάρτησης από τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας» επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung.
«Όποιος γνωρίζει τον Erdogan  ξέρει πόσο σκληρά αντιδρά όταν απειλείται η εξουσία του.
Το ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία και λόγω της απόρριψης από τους τούρκους πολίτες.
Είναι ωστόσο τραγικό ότι μετά το πραξικόπημα δεν ενισχύεται η τουρκική δημοκρατία, αλλά μονάχα ο Erdogan, ο οποίος αποκτά τώρα τη δυνατότητα για ένα ισχυρό χτύπημα προς όλες τις κατευθύνσεις» υπογραμμίζει η ελβετική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης